JUSS OG SAMFUNN

MP3-skaper på musikkindustriens side

Karlheinz Brandenburg, forskeren som i sin tid skapte MP3, har valgt side i striden om nedlasting av musikk. Han er musikkindustriens mann.

14. juli 2003 - 00:03

Karlheinz Brandenburg er et navn de færreste kjenner. Ikke desto mindre har mannen skapt MP3, filformatet som komprimerer musikkfiler slik at de tar bare en brøkdel av plassen de ellers ville gjort.

Brandenburg skapte MP3 som en del av sin doktoravhandling som ble avsluttet i 1989, fortalte han i BBC-programmet "ClickOnline".

Formatet har blitt en de facto standard, og var sterkt medvirkende, om ikke selve årsaken til at tjenester som Napster, senere Kazaa, Morpheus og tilsvarende P2P-baserte fildelingssystemer, ble virkeliggjort og oppnådde så stor popularitet.

Musikkindustrien er ikke spesielt lykkelige for doktoravhandlingen og dens konsekvenser. 14 år etter avhandlingen raser krigen industrien fører mot fildelere av alle slag.     Les også:

Nå får industrien støtte av MP3-skaperen selv:

"Min sympati er alltid hos artistene og også med plateselskapene. Jeg syns de skal få betalt for det arbeidet de gjør."

Likevel fremholder han at industrien kanskje bør lete etter nye måter å tjene penger på ved selv å utnytte teknologien i kommersielle sammenhenger.

"Det er så mange nye muligheter for musikkindustrien hvis de henger seg på og bruker teknologien", sa Brandenburg til BBC.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.