FORBRUKERTEKNOLOGI

MP3-spiller evig aktiv med brenselcelle

Toshiba viser to prototyper på mobilt utstyr med påfyllbare brenselceller i stedet for batterier.

16. sep. 2005 - 11:29

Utilstrekkelig kapasitet på moderne batteriteknologi framstår som en av de største hindringene for bruk av mobilt utstyr over lengre tidsperioder. Det har fått mange tunge aktører til å sette av store ressurser til å utvikle små brenselceller. Disse skal gi mer strøm over lenger tid enn dagens batterier, og opplading krever bare påfyll med metanol.

Toshiba kunngjorde i fjor at de hadde utviklet verdens minste brenselcelle. I dag har de sendt ut en pressemelding om at cellen er integrert i to prototyper på kurant utstyr, og at begge virker tilfredsstillende.

Begge enhetene benytter brenselcellen kunngjort i fjor, av typen DMFC («direct methanol fuel cell»). Denne er framstilt i to forskjellige størrelser. Den ene leverer 100 milliwatt og er prøvd på en MP3-spiller med flashminne (bildet), mens den andre leverer 300 milliwatt og er prøvd på en MP3-spiller med harddisk.

Brenselcellen på 100 milliwatt måler bare 23 x 75 x 10 millimeter. Ladet med 3,5 milliliter høyt konsentrert metanol, kan den holde MP3-spilleren gående i rundt 35 timer. Selve spilleren måler 35 x 110 x 20 millimeter.

Den kraftigste brenselcellen er like lang og tykk som den på 100 milliwatt, men er nesten tre ganger så bred. Harddisk-spilleren den sitter i måler 65 x 125 x 27 millimeter. Brenselcellen inneholder 10 milliliter metanol. Det lar spilleren brukes kontinuerlig i 60 timer.

Begge spiller-prototypene inneholder komponenter som inngår i testingen. Toshiba tror de prototypene kan forminskes når det ikke lenger er behov for testkomponentene, og man kan anvende en mer optimal design.

Metanol er svært brennbart. Derfor er strenge krav under utarbeidelse av International Electronical Commission. Toshiba forsikrer at cellene brukt i disse prototypene svarer til sikkerhetskravene som kommisjonen arbeider med.

Toshiba tror kommersielle utgaver av brenselcelledrevne mobile enheter kan komme på markedet fra 2007.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.