JUSS OG SAMFUNN

MPEG LA har fått napp i WebM-saken

Tolv aktører mener at videoformatet krenker deres patenter.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. aug. 2011 - 08:36

Patentpool-selskapet MPEG LA etterlyste i januar aktører som eier patenter som de mener at er vesentlige for videocodec-en VP8, som Google kjøpte i begynnelsen av 2010.

MPEG LA mener nemlig at VP8, som opprinnelig ble utviklet av On2 Technologies, helt klart krenger patenter knyttet til videoteknologi, uten å si noe om hvilke patenter. Nå har tolv organisasjoner meldt seg. Samtlige hevder ifølge MPEG LA å ha patenter som VP8 krenger.

– Patenter eied av 12 ulike patenteiere har allerede blitt funnet vesentlige for VP8, opplyser MPEG LA i en uttalelse til CNET.

Tidligere har selskapet vært svært lite konkrete i påstandene om at VP8 krenker patenter som eier av andre enn Google. Noen oversikt over hvilke konkrete patenter selskapet nå har undersøkt, er ikke offentliggjort. Det vil trolig ikke skje før en eventuell rettssak. MPEG LA har til hensikt å opprette en patentpool for VP8, slikt det allerede har gjort for blant annet H.264.

Hensikten med en slik pool eller samling er at det forenkler lisensieringsjobben for både patenteiere og lisenskjøpere, ved at de bare behøver å forholde seg til én motpart, altså MPEG LA.

Det som trolig har fått MPEG LA til å interessere seg for VP8, er bruken av codecen i det royaltyfrie videoformatet WebM. Dette støttes av flere nettlesere og en del annen programvare, men også av en økende mengde maskinvare, inkludert Nvidias stadig mer brukte Tegra 2 systembrikke. Maskinvarestøtte er viktig for å oppnå effektiv avspilling med batteridrevne enheter.

I en uttalelse til CNET sier Google at MPEG LA ikke kommer med noe nytt, og at Googles forpliktelser til WebM-prosjektet og til å etablere en åpen codec for HTML5-video er solide.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.