BEDRIFTSTEKNOLOGI

MS Java med brask og bram

Torsdag holdt Microsofts utviklerkonferanse i Oslo Spektrum hvor de lanserte Visual J++, selskapets Java-kompilator. Microsoft demonstrerte også beta-versjoner av Internett Explorer 4.0 og Office 97.

Sigvald Sveinbjørnsson
18. okt. 1996 - 14:00
Wolfram Meyer.
Wolfram Meyer.

Rundt 170 mennesker møtte opp til Microsofts utviklerkonferanse i Oslo Spektrum i går. Det ble trangt om plassene da de 20 personene Microsoft hadde overbooket dukket opp. Konferanseledere var Wolfram Meyer, Microsofts produktsjef for utviklingsverktøy i Norden, og Mats Johnsson, Microsofts systemingeniør for Internett-gruppen i Norden. Gjesteforeleseren kom fra Win.HLP.

Hovedattraksjonen ved gårdagens konferanse var Microsofts lansering av Visual J++, selskapets nye Java kompilator. Visual J++ bruker samme utviklermiljø som andre Microsoft produkter, MS Visual C++ og MS Visual Basic, og gir derfor brukeren et kjent oppbygningsmiljø. Visual J++ er fullt integrert med COM objekter, disse objektene kan benyttes som om de var Java klasser. I sin helhet er Visual J++ et fullstendig utbygget Java-miljø, med dokumentasjon på CD, Internett og i en bok, Learn Java Now, som følger med. Visual J++ er meget komplette utviklingsverktøy for Java.

På spørsmål om hvorfor Visual J++ blir lansert nå, kun to måneder før JavaSoft kommer med neste versjon av Java, svarer Wolfram Meyer.

- Visual J++ er et produkt som trengs nå. Det er et fullverdig produkt slik det står i dag, og vi kan ikke vente på at andre etablerer seg. Det er tydelig at Microsoft vil levere nå og heller oppgradere senere.

Prisen på Visual J++ vil ligge på nivå med Visual C++ og Visual Basic, med andre ord rundt 5.000 kroner. Hvis du er raskt ute, kan du kjøpe hele pakken til introduksjonspris for under 1.000 kroner.

Til tilskuernes store glede viste Microsoft i går vise tidlige versjoner av Microsoft Internet Explorer (IE) 4.0 og Office 97. Disse produktene er forutsigelig nok meget integrert i Windows 95 og tilpasset Internett.

Microsoft IE 4.0 er begynnelsen på slutten for skillet mellom operativsystem og Internett-programvare. Det blir for eksempel mulig å bringe hele desk-top'en inn i IE og lete i filstrukturen med nettleseren. Microsoft vil i fremtiden kunne levere Office 97 med lenker i programfolderen med for eksempel pekere til oppgraderinger som blir gjort enkelt med ActiveX. Man kan også gå andre vei ved å bringe IE 4.0 til desk-top'en og dele desk-top'en i frames og behandle det som et vanlig HTML dokument.

Office 97 er også sterkt utbygget med Internett-funksjonalitet. Microsoft har tidligere levert Internet Assistant, et program som gjør at du kan bruke de forskjellige Office-elementene mot Internett. Med Office 97 vil vi se en enda sterkere interaktivitet mellom programvaren og Internett. PowerPoint og Excel vil kunne peke til dokumenter som ligger på Internett mens Word vil ha funksjoner som muliggjør langt sterkere HTML-redigering en programmet gjør idag. Blant annet fikk vi se en ny funksjon i Word som eliminerer den tidskrevende oppgave det er å lage tabeller.

Mens Mats Johnsson kunne opplyse om at Office 97 blir levert i månedsskiftet januar/februar 1997, opplyste han at den norske versjonen ligger etter skjema. Birgitte Hagen, Kundeserviceansvarlig hos Microsoft Norge AS tror ikke den norske versjonen er klar før i april.

Office 97 vil også inneholde et nytt programelement kalt Outlook, som er en såkalt Desktop Personal Information Manager (PIM). Programmet virker som en digitalisert filofax og vil inneholde elektroniske postfunksjoner.

Det nå selvstendige selskapet Win.HLP, et tidligere datterselskap i Micro Software Group, var til stede på konferansen og viste frem et handlesystem de har laget for Internett. Systemet er en kobling mellom en SQL databaseserver og Internett. På denne måten vil man kunne knytte den informasjonen man har om et produkt i databasen opp mot Internett, og brukeren vil hele tiden kunne få dynamisk oppdatert informasjon ved et klikk.

Konferansen er nok en bekreftelse på hvor seriøst Microsoft satser på Internett.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.