MSN.no med tvilsom redaksjonell annonse

Microsofts MSN.no har sluppet gjennom en reklame som blander sammen annonsen med den redaksjonelle profilen - Vi følger skikk og bruk i Vær Varsom-plakaten, sier portalsjef Helge Birkelund.

Microsofts MSN.no har sluppet gjennom en reklame som blander sammen annonsen med den redaksjonelle profilen - Vi følger skikk og bruk i Vær Varsom-plakaten, sier portalsjef Helge Birkelund.

En reklame fra Posten Norge gjør sitt til å viske ut grensene mellom redaksjonell og kommersiell virksomhet på norske nettsteder. Nylig skrev digi.no om Dagbladet.no, som ved en teknisk glipp publiserte førsteutgaven av en annonse som var i strid med Vær Varsom-plakaten.

Annonsen inneholdt en fiktiv artikkel som var identisk med Dagbladets artikkelmal på Internett.

Les saken:

Etter hvert kom det ut en modifisert utgave av annonsen både på Dagbladet.no og hos konkurrenten VG.no. Men også Microsoft-portalen MSN.no kjører annonsen, med den forskjellen at de har godtatt den opprinnelige malen.

Portalen er ikke medlem av Norsk Redaktørforening og ikke bundet av Vær Varsom-plakaten slik de store avisene i Norge er. Portal-sjef Helge Birkelund opplyser at de likevel har som ambisjon å følge skikk og bruk for etiske regler i norsk presse.

- Alle annonser blir vurdert.Vi ser om det er støtende eller kontroversielt innhold i dem. Når det gjelder Posten-kampanjen er det en fleipete artikkel i annonsen som ingen kan tenke seg kan være redaksjonelt, mener Birkelund som ikke har noen betenkeligheter med denne kampanjen.

Mens VG og Dagbladet kjørte en artikkel med clamydia i Posten-annonsen, har MSN.no valgt en redaksjonell annonse med Elvis. Den glir inn i den redaksjonelle underholdningsprofilen til portalen og er ikke merket med annonse rett over artikkel-annonsen (se utsnitt fra kampanjen over). Under annonsen finnes en artikkelmal med nøyaktig samme rosa mal i stikktittelen.

Annonsøren Posten, som har benyttet reklamebyrået Dinamo på den kreative siden, mener de selv er nøye på å skille redaksjonell omtale og markedsføring.

- Vi har en bevisst holdning til det, vi som jobber med informasjon. Det skal være saklig, korrekt og åpen informasjon, samtidig som det skal være et klart skille mellom hva som er kjøpt og ikke-kjøpt, sier Marian Rui Xavier, pressesjef i Posten Norge.

Hun mener videre at de har som mål å balansere på virkemiddelsiden:

- Vi skal være spenstige og handlekraftig samtidig som vi er troverdige. At vi her beveger oss inn på kontroversiell grunn var et bevisst valg. Humor viser entusiasme og mer spenst i frasparket. Dette skal prege Posten i 2002 og fremover, mener Xavier som har fått reaksjoner på kampanjen. Men ikke på grunn av sammenblandingen:

- Ja, vi har fått noen reaksjoner på annonsekampanjen for adresseendring. Reaksjonene har stort sett kommet fra litt eldre folk som har reagert på innholdet i for eksempel annonsen hvor clamydia er omtalt på en humoristisk måte, sier hun og hevder at kampanjen ellers har vært en suksess:

- Viktig for oss denne gangen er at målgruppen for annonsekampanjen er ungdom og studenter som flytter. Tilbakemelding fra målgruppen har vært svært positiv; kampanjen var uventet fra Posten, man er positivt overrasket over at vi fremstår på en morsom og frisk måte, mener hun og virker ikke videre bekymret for at annonsøren tøyer de redaksjonelle grensene på Internett.

Til toppen