MTG håper på TV1000-mirakel

Trass i et rekordresultat, er det fortsatt enkelte deler av medievirksomheten i Modern Times Group som volder besvær. Mens gratiskanalen TV3 går med rekordoverskudd, er det ikke mulig å få skikkelig sving på nisjekanaler, betal-TV-kanalen TV1000 og radiovirksomheten.

Trass i et rekordresultat, er det fortsatt enkelte deler av medievirksomheten i Modern Times Group som volder besvær. Mens gratiskanalen TV3 går med rekordoverskudd, er det ikke mulig å få skikkelig sving på nisjekanaler, betal-TV-kanalen TV1000 og radiovirksomheten.

Kinnevik-konsernet og den ubestridte lederen, finansmannen Jan H. Stenbeck, har stadig et grep om det børsnoterte selskapet Modern Times Group. Grepet er nok blitt mindre klamt og mer håndfast etter at MTG onsdag la fram sine glimrende resultater.

Fra 1997 har VD Pelle Törnberg & Co greid å snu et underskudd på 293 millioner svenske kroner i 1997 til et overskudd på 222 millioner i fjor. Flaggskipene, den gratis underholdningskanalen TV3 (nettoresultat=230 millioner) og gratisavisen Metro (resultat=62 millioner), oppfyller de kommersielle forventningene til fulle.

Det er først og fremst betal-TV-kanalen TV1000 som sliter til tross for at ViaSats kortsalg går så det griner. Smartkortsalget til parabolinnehavere har passert én million husholdninger og det dyreste kortet, ViaSat Gold, har 225.000 kunder. Resultatet i 1998 er på pluss 88 millioner svenske kroner mot 37 millioner i 1997 for ViaSats del og mandag til uken lanseres lavkost-produktet,TV-kanalen ViaSat Sports.

TV1000 hjelpes frem av framgangen til ViaSat Gold og har nå over 325.000 abonnenter. Likevel sliter betal-kanalen med et underskudd på 150 millioner svenske kroner i 1998, som er noe bedre enn de 178 millionene som MTG tapte året før. Ifølge Dagens Industri skal Kinnevik og Stenbeck dekke 60 millioner av disse tapene.

Største konkurrenten i Norge er franske Canal Plus (tidligere FilmNet) som også eier halvparten av den skandinaviske parabolkortselgeren Canal Digital. Canal Digital har satt seg fore å revolusjonere TV-tittingen i Norge ved hjelp av digital-TV, mens MTG og ViaSats strategi er å kjøre analoge plattformer til TV-markedet er modent.

Det er ikke kabel-konkurransen eller digital-TV som bekymrer ledelsen i MTG mest. Det er heller at de ikke får skikkelig sving på de andre gratis-TV-virksomhetene utover TV3. ZTV, TV3+ og TV6, som alle ble lagt ned etter spede forsøk i Norge, bidrar negativt til resultatet med 134 millioner.

Fra nyttår har både betal-TV-virksomheten og gratis-kanalene vært samlet i en enhet styrt fra hovedkvarteret i London. MTG-ledelsen har tidligere uttrykt håp om at denne rasjonaliseringen også vil føre til en positiv smitteffekt på hele kringkastingsvirksomheten.

Radio er det eneste av fem forretningsområder i MTG som går i minus totalt sett. MTG Radio inkluderer norske P4 og hadde et driftsresultat etter avskrivninger på minus 13 millioner kroner. Dette er likevel langt bedre enn underskuddet på 23 millioner i 1997.

Til toppen