JUSS OG SAMFUNN

Mulig kopiforbud over nyttår

Striden om vederlag for utskrifter fra Internett kan føre til kopiforbud i skoler og kommuner.

Ifølge MMI kopieres årlig 260 millioner sider av opphavsrettslig beskyttet materiale i skoleverket. I tillegg kommer 100 millioner sider utskrifter fra Internett.

Kommunenes Sentralforbund (KS) har fram til nå nektet å betale for utskrifter av opphavsrettslig beskyttet materiale. De mener at utskrifter fra Internett bør kunne benyttes i ikke-kommersiell virksomhet uten samtykke eller betaling.

I år går avtalen mellom Kopinor og KS ut, og en ny skal gjelde fra 1.1.2006.

12. desember startet meglingen mellom partene, som fortsatt pågår bak lukkede dører.

Dersom partene ikke kommer i gang med en løsning innen nyttår, kan resultatet i verste fall bli at norske skoler og kommuner kastes ut i en situasjon med kopieringsforbud.

Det vil i så fall være ulovlig å kopiere fra bøker, aviser og tidsskrifter eller ta utskrift fra nettet uten etter direkte avtale med den enkelte opphavsmann eller utgiver, mener Kopinor.

Kopinor er interesseorganisasjonen for rettighetshavere til åndsverk, og anslår at 90 prosent av utskriftene i skolene er vederlagspliktige etter avtalen.

Kopinor har i fem år jobbet for å få til en avtalelisens for digital kopiering inn i åndsverksloven.

Administrerende direktør John-Willy Rudolph forteller til digi.no at partene er pålagt taushetsplikt.

– Vi er i gang med meglingen, som om nødvendig vil strekke seg ut i romjulen dersom vi ikke bli enige, sier Rudolph til digi.no.

Avtalen gjelder kopiering av beskyttet materiale til bruk blant annet i undervisning.

Dersom KSs krav går igjennom, kan dette innebære 25 millioner kroner mindre i vederlag til rettighetshavere neste år. Kravet fra KS blir begrunnet med en henvisning til vederlagsnivået i Danmark og Sverige.

Kulturminister Trond Giske har tidligere, med støtte fra et flertall i Odelstinget, slått fast at rettighetshavere skal ha vederlag for utskrifter, men dette ble ikke klart i komiteinnstillingen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.