Mulig milliardtap for Tele Danmark

Tele Danmark ligger an til milliardtap om den danske forskningsministerens forslag om at selskapet skal miste sitt monopol på salg av fastabonnement vedtas. Om lovforslaget går gjennom, vil hvem som helst kunne selge fastabonnement på Tele Danmarks telenett allerede fra 1. juli.

Forslaget er som et mareritt for tidligere telemonopolister som i dag konkurrerer på telefoni i et åpent marked. Abonnementsavgiften har så langt vært forbeholdt telenetteieren, eller i realiteten det statseide televerket, som i mange land nå er hel- eller delprivatisert.

Tele Danmark satte 1. april opp prisen på fastabonnement, men med forslaget fra forskningsminister Jan Trøjborg er det som så ut som en trygg inntektskilde i faresonen. For selskapet kan dette i verste fall resultere i milliardtap.

Forslaget går ut på at enhver teleoperatør fra 1. juli skal kunne selge fastabonnement. Praktisk ordnes det slik at Tele Danmark skal selge en pakkeløsning bestående av abonnement og den tiden kunden snakker i telefonen. Denne pakken vil konkurrentene selge i sitt navn og med sin egen kundeservice. Konkurrentene betaler Tele Danmark en pris som ifølge lovforslaget skal fastsettes av Telestyrelsen, skriver Berlingske Tidende.

Avisen skriver at en med denne ordningen kan oppleve at tele Danmark reelt sett taper penger på en slik handel, siden prisen kunden ender med å kunne betale kan bli opptil halvparten av den normale prisen.

Ifølge Forskningsdepartementet er ikke målet å ramme Tele Danmark, men å få konkurranse på alle teletjenester og dermed lavere priser for kundene.

Det siste året har Tele Danmark solgt en pakke som de kaller for Duet, som er en kombinasjon av mobiltelefoni og fasttelefoni, som gjør det ekstra billig å ha mobil. Ingen av de tre andre mobiloperatørene har kunnet tilby en slik løsning, fordi de ikke har tilgang til fastabonnementstjenestene. Kritikken har derfor vært sterk både fra Sonofon og fra Telia, men spesielt fra France Telecom Nordic, som gjennom datterselskapet Mobilix har jobbet med saken i det danske byråkratiet.

Ingen i Tele Danmark har ønsket å kommentere denne saken i dag, men tidligere kommentaret har slått fast at det får alvorlige økonomiske konsekvenser for selskapet om en gjør det for lett for konkurrentene å overta selskapets kunder.

Til toppen