Mulig monopolsak i Japan mot Microsoft

Microsofts juridiske direktør frykter følgene av en krangel med Japans myndigheter om lisensavtaler.

Mulig monopolsak i Japan mot Microsoft

Microsofts juridiske direktør frykter følgene av en krangel med Japans myndigheter om lisensavtaler.

En langvarig strid mellom Microsoft og myndighetene i Japan kan i løpet av neste år føre til en rekke søksmål mot selskapet, erklærte Microsofts juridiske direktør Brad Smith på et pressemøte i Tokyo i går.

Bakgrunnen for striden er lisensavtaler inngått mellom Microsoft og japanske selskaper. I avtalene fraskriver japanerne seg muligheten til å saksøke Microsoft dersom de skulle oppdage at deres patenterte teknologi skulle dukke opp i Microsofts egne produkter.

Ifølge Associated Press har flere japanske selskaper klaget over at Microsoft har misbrukt lisensavtalene for å kapre ny teknologi til egne produkter. Slike klager er registrert siden desember 2000.

I 2004 grep japanske konkurransemyndigheter fatt i klagene, og det ble gjennomført en razzia mot selskapets kontorer. Det førte til at Microsoft omformulerte lisensavtalene. Samtidig understreket selskapet at formuleringen som ble fjernet, var fullt ut lovlig. Microsoft avviste også påstander om at de skal ha misbrukt avtalepartneres tillit og teknologi.

Konkurransemyndighetene (på engelsk: Fair Trade Commission) har holdt høringer med Microsoft og berørte japanske partnere. De mener å ha grunnlag for å mistenke Microsoft for lovbrudd.

Brad Smith sier Microsoft har fått signaler om at konkurransemyndighetene vil ta standpunkt til klagene i løpet av 2008, og han er slett ikke sikker på at de vil bli avvist. I så fall er det duket for både søksmål og et mulig ras av nye klagemål.

Også i 1998 ble Microsofts kontorer ransaket av japanske myndigheter, på mistanke om ulovlig bunting av programvare.

    Les også:

Til toppen