Mulig MS Office for Linux

Det er mye som tyder på at Microsoft har startet arbeidet med å lage en Linux-applikasjon av Office. I tilfelle går Linus Torvalds ønske fra i fjor sommer i oppfyllelse.

Det er mye som tyder på at Microsoft har startet arbeidet med å lage en Linux-applikasjon av Office. I tilfelle går Linus Torvalds ønske fra i fjor sommer i oppfyllelse.

Det svirrer nå masse rykter om eksistensen til en Linux-utgave av Microsoft Office, spesielt i utviklerkretser. Og når Microsofts visepresident for Office, Steve Sinofsky, sier til Sm@rt Reseller at Office for Linux er et tema han ikke kan snakke om akkurat nå, er det mye som tyder på at selskapet i hvert fall vurderer saken.

Det er først og fremst utviklere utenfor Microsoft som hevder at selskapet ikke lenger bare vil være en betrakter i forhold til Linux. Ifølge Sm@rt Reseller ble Simson Garfinkle, en amerikansk forfatter og Unix-ekspert, intervjuet av en radiostasjon i Boston-området. Han hevdet da at han hadde korrespondert med utviklere som hadde førstehånds kunnskap om Microsofts arbeid med å lage en Linux-utgave av Office-suiten om denne saken, men han ønsker ikke å uttale seg om detaljene rundt dette.

Men også andre utviklere som har tett kontakt med Microsoft-utviklere sier at "noe" er på gang. En utvikler som ønsker å være anonym, forteller til Sm@rt Reseller at det er utviklere ved Microsoft som forsøker å flytte flere Windows-API-er (Application Programming Inteface) til Linux.

En tredje utvikler mener at en Linux-utgave av Microsoft Office vil være bra for utbredelsen av Linux i kontormiljøer fordi nettopp MS Office er den mest utbredte samlingen av kontorstøtteapplikasjoner.

Men tro nå ikke at en eventuell flytting av MS Office er en smal sak. Scott Petry, visepresident for markedsføring hos Cygnus Solutions, sier til Sm@rt Reseller at det å flytte Windows-applikasjoner generelt, og MS Office spesielt, ikke er noen enkel oppgave, spesielt hvis applikasjonen er nært knyttet til operativsystemet.

- Problemet er Win32 API-ene og Microsofts implementasjon av Win32 API-ene, som Office er avhengig av. Det må mye håndkoding til bare for å flytte Office til den vanlige Win32 API-en. Linux blir mye verre.

Spørsmålet er hvordan Linux-brukerne vil ta imot en pakke med programmer hvor hvert program er større enn en vanlig installasjon av operativsystemet. Antakelig vil det først og fremst være brukere som i dag bruker Office under Windows som vil kjøpe en Linux-utgave av Office, for Microsoft kommer neppe til å gi det bort. Derfor kan man jo lure på hvorfor Microsoft eventuelt flytter Office til Linux. Tror selskapet at så mange brukere vil gå over fra Windows til Linux i tiden som kommer at salget av Office vil få større betydning for selskapets økonomi enn salget av Windows?

Uansett hva som skjer, i fjor sommer sa Linus Torvalds at han ville bli glad hvis Microsoft ville lage en Linux-utgave av Office. Det skal bli spennende å se om hans ønske går i oppfyllelse.

Til toppen