RESULTATERFINANS

– Mulig oppkjøp av Dustin

Atea tar opp digre lån.

Atea har lånt 800 millioner kroner. Det ligger an til nye oppkjøp, og Dustin er en mulig kandidat, tror meglerhuset Arctic Securities.
Atea har lånt 800 millioner kroner. Det ligger an til nye oppkjøp, og Dustin er en mulig kandidat, tror meglerhuset Arctic Securities. Bilde: digi.no
12. juni 2013 - 11:54

IT-giganten Atea kan være i ferd med gjennomføre et større oppkjøp.

De har lånt 500 millioner kroner fra Nordea og ytterligere 300 millioner kroner gjennom et usikret lån i det norske obligasjonsmarkedet. Begge deler med fem års løpetid.

«Generelle selskapsformål» oppgis å være formålet, ifølge meldinger til Oslo børs. Men det tror ikke meglerhuset Arctic Securities på.

I et notat skriver analytiker Markus Bjerke i Arctic Securities at det er lite trolig at Nordea har gitt et langsiktig lån av denne størrelsen til generell drift.

Han spekulerer i at lånet vil bli brukt til et oppkjøp, og peker på Dustin.

– Vi tror Atea er ute etter å kjøpe seg vekst, og ser på Dustin som en mulig kandidat.

Med en anslått omsetning på 22 milliarder kroner i 2013 ligger Atea langt bak tidligere mål om 30 milliarder. Og selv om de har sagt at målsetningen skal revideres, så tror vi de vil sikte mye høyere enn 22 milliarder. Det vil kreve et større oppkjøp, skriver analytikeren.

Svenske Dustin er en av Nordens større forhandlere av IT-utstyr og forbrukerelektronikk, og fikk i fjor også en god fot innenfor det norske driftmarkedet etter oppkjøpet av Norsk Data Senter.

– Dette blir ren spekulasjon, sier konserndirektør finans Rune Falstad i Atea til digi.no.

Ifølge Atea-direktøren er Dustin en av deres konkurrenter, selv om de er mer rettet mot SMB-segmentet (små- og mellomstore bedrifter) enn dem.

Falstad kan imidlertid bekrefte at de 800 millioner kronene, som Atea får tilgang på i slutten av måneden, kan brukes til så mangt – også oppkjøp.

– Vi endrer kapitalstrukturen vår for en langsiktig finansiering. Det kan vi bruke til mye. Det kan brukes til oppkjøp, det sikrer også utbytte. Vi har som kjent en ganske aggressiv utbyttepolitikk.

Atea har siden 2008 også drevet en aggressiv oppkjøpspolitikk. I denne perioden har de slukt rundt 50 selskaper. Nå er det rigges for flere.

– Vi er i en veldig sterk finansiell situasjon, og ønsker både å kjøpe og vokse organisk, sier finansdirektøren til digi.no.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.