Mulig tabbe førte til 100.000 gratisutgaver av Win2000

Det er antagelig lett forvirring som har ført til at fullversjoner av Windows 2000 Professional ble delt ut med denne månedens utgave av PC World i Spania. Men enkelte lurer på om dette ikke var planlagt fra første stund.

Det er antagelig lett forvirring som har ført til at fullversjoner av Windows 2000 Professional ble delt ut med denne månedens utgave av PC World i Spania. Men enkelte lurer på om dette ikke var planlagt fra første stund.

Ifølge det spanske nettstedet iBrujula.com har PC World i Spania distribuert, antagelig ved en feiltakelse, den komplette utgaven av Windows 2000 Professional sammen med denne månedens utgave av databladet, i stedet for en utgave med begrenset funksjonstid. Mens bladet koster 895 pesetas i butikken i Spania, koster operativsystemet 57.000 pesetas. Opplaget har uten tvil blitt revet vekk.

Installasjonskoden som fulgte med CD-ene skal i de fleste tilfellene ha fungert, men noen har måttet ta i bruk Internett for å få sin utgave av Microsofts nyeste operativsystem til å fungere.

Tapene til Microsoft kan komme opp i 5,7 milliarder pesetas, omtrent 280 millioner norske kroner. Men The Register hevder at dette selvsagt ikke er det reelle tapet, for de færreste av de som har mottatt CD-ene ville ha kjøpt operativsystemet uansett. Det er tross alt snakk om et operativsystem for bedriftsmarkedet. Det britiske IT-nettstedet kritiserer derfor Microsoft og andre programvareselskaper for deres beregninger av tap i forbindelse med piratkopiering. Kun en andel av de som innehar et piratkopiert program, ville ha kjøpt det i utgangspunktet.

Deltakere i diskusjonsfora under nettstedet iBrujula.com spekulerer nå på om distribusjonen av Windows 2000 Professional i spanske PC World var planlagt fra Microsofts side. Både slik distribusjon og fortsatt piratkopiering vil være med på å opprettholde selskapets tilnærmede monopol. Deltakere i diskusjonsgruppene mener at Microsoft vet at det ville tape i kampen mot gratissystemer som Linux hvis det ikke hadde vært for piratkopieringen. Samtidig mener diskusjonsdeltakerne at Microsoft ikke ville kunne dele ut operativsystemet gratis på vanlig måte uten å bli anklaget for monopolvirksomhet.

Foreløpig er det ikke klart om det er spanske PC World eller Microsoft som har skyld i at fullversjonen av operativsystemet ble delt ut gratis. Uansett er i hvert fall leserne til de spanske bladet fornøyde.

Til toppen