digi.no tester LaCie USB CD-RW

Muliggjør omflakkende brennerivirksomhet

I LaCies utvalg av USB-produkter, finner man også en CD-RW-brenner. Brenneren, som snart også kan brukes sammen med Mac, utgjør primært en løsning for brukere som ønsker å brenne eller ta back-up fra flere maskiner som ikke er sammenkoblet i nettverk.

I LaCies utvalg av USB-produkter, finner man også en CD-RW-brenner. Brenneren, som snart også kan brukes sammen med Mac, utgjør primært en løsning for brukere som ønsker å brenne eller ta back-up fra flere maskiner som ikke er sammenkoblet i nettverk.

LaCie kom tidligere i vinter med en USB-basert CD-brenner (CD-RW). Dette er en flyttbar enhet innebygget i et solid kabinett. Enheten har kan brenne både vanlige CR-R-plater og CD-RW-plater. Brennehastigheten er 2X, det vil si 300 kB/s. Lesehastigheten fra platene er 6x, altså 900 kB/s. Hastighetsmålinger vi har gjort, viser at enheten greier disse hastighetene riktig så godt. Men hastighetene er da heller ikke spesielt imponerende sammenlignet med hva brennere med for eksempel SCSI-grensesnitt kan tilby. USB-grensesnittet setter her sine begrensninger.

Ekstern CD-RW-brenner med USB-grensesnitt fra LaCie
Ekstern CD-RW-brenner med USB-grensesnitt fra LaCie. Foto: Harald Brombach

Men nå er det heller ikke hastigheten som er den viktigste egenskapen til USB eller USB-baserte CD-brennere. Derimot er fleksibiliteten ved å kunne koble til eller fra enheten uten å måtte restarte maskinen årsaken til at USB stadig blir mer populært. Slik er det selvsagt også med denne CD-brenneren fra LaCie.

Første gang man bruker CD-brenneren på en maskin, må man legge inn drivere og eventuell brennerprogramvare. Men deretter kan man koble brenneren til eller fra som man lyster.

USB-brenneren fra LaCie kan nå brukes sammen med Windows 95/98. Men i løp av et par uker vil Adaptecs Toast-programvare få støtte for USB. Da vil også Macintosh-maskiner med USB-port kunne bruke brenneren. Ifølge Raphaël Roudet, LaCies salgssjef for Norge, vil denne brenneren være den første back-up-enheten for iMac.

Også Adaptecs EasyCD Creator-programvare for Windows følger med, i tillegg til DirectCD for både Mac og Windows. Sistnevnte er et program som gjør det mulig å behandle en CD-RW-plate som den skulle være en vanlig harddisk eller diskett. Man kan bruke Windows Utforsker for både lesing, skriving og sletting av filer på platen. Stort enklere blir det ikke.

Prismessig kommer LaCies USB-brenner greit ut. Enheten har en veiledende pris på 3800 kroner inkludert mva, noe som er i omtrent samme prisklasse de rimeligste eksterne CD-RW-brennerne til konkurrentene. Disse leveres da enten med SCSI- eller parallellportgrensesnitt.

LaCies USB CD-RW er en CD-RW-brenner som er godt egnet til sikkerhetskopiering av mer eller mindre frittstående PC-er og Mac-er. Enheten kan selvsagt også brukes til vanlig brenning av CD-plater, men vi tror nok at enheten egner seg best som en stasjon man rutinemessig flytter fra maskin til maskin. Dette skyldes selvsagt egenskapene til USB-grensesnittet.

Brukere som skal ønsker seg en CD-brenner som skal brukes sammen med kun en maskin eller i ett nettverk av PC-er, bør nok heller velge en intern enhet med SCSI eller IDE-grensesnitt. Har man ikke plass til en intern enhet, er nok en ekstern SCSI-brenner å foretrekke. Men da må man ha plass til et SCSI-kort i maskin.

For brukere som ikke har plass til ytterligere utvidelser inne i sin datamaskin - dette inkluderer iMac-brukere - er LaCie USB CD-RW det beste valget i dag.

Til toppen