BEDRIFTSTEKNOLOGI

Multimedia-plugg med fancy kabinett

Packard Bells nye Platinum 2532 er en kjapp Pentium II 300 MHz PC med et helt unikt kabinett og Dolby Pro-Logic lydanlegg. digi.no har testet maskinen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. mars 1998 - 11:52
Packard Bell Platinum 2532. <i>Foto:  Harald Brombach</i>
Packard Bell Platinum 2532. Foto:  Harald Brombach

Packard Bell Platinum er ikke en PC det går 13 av på dusinet. Det mest slående ved maskinen som ble lansert i Norge for to uker siden, er helt klart kabinettet. Dette midi-tårnet består av to deler: En hoveddel som skal stå på gulvet, og en avtakbar del til å legge på skrivebordet eller andre steder man vil ha den tilgjengelig. Den avtakbare enheten, av Packard Bell kalt I/O-boksen, inneholder diskettstasjon, DVD-spiller og en egen LCD meldingsskjerm. Boksen kobles til resten av tårnet via en spesiell kabel.

Platinum-serien finnes med prosessorer opp til Pentium II 333 MHz. Vår maskin var utstyrt med en Pentium II med klokkehastighet på 300 MHz, 64 MB SDRAM (Synchronous Dynamic Access Memory) og en sekundær hurtigbuffer på 512 KB var også inkludert.

Platinum 2532 er en godt utstyrt multimediemaskin. Den har et Elsa Victory Erazor AGP (Advanced Graphics Port) grafikkort med 4 MB SGRAM (Synchronous Graphic RAM) og RIVA 128 prosessor fra SGS Thompson. I tillegg har maskinen et PCI Cinemaster DVD/MPEG-2-kort fra Quadrant International. Dette gjør det mulig å avspille og vise spillefilmer på en vanlig TV med Dolby Surround lyd.

DVD-spilleren var en Hitachi GD-2000 andregenerasjons enhet med IDE-grensesnitt. Denne støtter dobbeltsidige DVD-ROM plater med en kapasitet på opptil 17 GB, samt vanlige CD-ROM, CD-R, CD-RW Video CD og Photo CD. Enheten har aksesstider på 90 og 150 ms i henholdsvis CD-ROM og DVD-modus. Overføringshastigheten for DVD er 2,76 MB/s, men den i CD-ROM modus tilsvarer en 20X CD-ROM-spiller. Harddisken i systemet var en UltraDMA-basert Quantum Fireball ST6.4A på 6,4 GB.

En del av toppen til PC-en Packard Bell Platinum 2532 kan tas av settes for eksempel på et bord, noe som gir enklere tilgang til DVD-spiller og diskettstasjon. <i>Foto:  Harald Brombach</i>
En del av toppen til PC-en Packard Bell Platinum 2532 kan tas av settes for eksempel på et bord, noe som gir enklere tilgang til DVD-spiller og diskettstasjon. Foto:  Harald Brombach

Lydkortet er et Ensoniq AudioPCI kort med 32 stemmer, samt et innebygget 3D-lydsystem og programvarebasert wavetable. De dyreste Platinummodellene leveres med et 5-kanalers Altec Lansing ACS500 høyttalersystem som gir Dolby Pro-Logic lyd. Den samlede effekten er 85 watt, noe som klarer seg for relativt store rom, i alle fall tilstrekkelig til å tiltrekke seg oppmerksomhet på desken i digi.no.

Et internt US Robotics 56 KFlex modem fra 3Com skal også medfølge. Dette skal være oppgraderbart til V90-standarden ved hjelp av programvare. Av en eller annen grunn var maskinen vi har testet utstyrt med 33,6 Kbps modem av samme fabrikat. Ved Packard Bell NEC Norden fikk vi beskjed om at det tydeligvis var oppstått en feil, men ingen ved selskapet kunne forklare hvordan dette var skjedd.

Kabinettet er til tross for størrelsen, ganske fullt. Det er plass til tre ekstra lagringsenheter, hvorav to i 5 1/4 tommer format. Selv om hovedkortet, som er et Packard Bell MediaBooster-kort, har kortplasser for 1 ISA, 3 PCI og en kombinert ISA/PCI, er det kun én PCI plass ledig. Lydkortet og DVD-kortet tar hver sin PCI-plass og modemet og et kort for styringen av I/O-boksen tar hver sin ISA-plass. Modemet kunne derfor med fordel ha vært av den eksterne typen. Grafikkortet er som nevnt av typen AGP og har derfor sin en egen spesialiserte plass.

To av de tre minneplassene for DIMM (Dual Inline Memory Module)-brikker var opptatt. Selv om hovedkortet støtter opptil 384 MB, begrenser en slik fordeling av minnebrikkene oppgraderingsmulighetene betraktelig. Foreløpig er det få produsenter som leverer større DIMM-brikker enn 128 MB. Dette vil i de fleste tilfeller bety at man må bytte ut de opprinnelige minnebrikkene for å få installert mer enn 192 MB minne i maskinen.

Også tastaturet og musen til Platinum er spesielle. Musen er kompatibel med Microsofts IntelliMouse, mens tastaturet er utstyrt med en rekke ekstra knapper for styring av lyd, musikk-CD-er, samt faks- og e-postmeldinger.

Skjermen som fulgte med vår maskin var en 17 tommers Packard Bell 7480 med tre innebygde høyttalere.

Det er også buntet en del programvare med maskinen. Windows 95 er selvsagt standard, men inkludert er også blant annet Kai's Power Goo, FloorPlan Plus 3D, Corel Print & Photo, samt Word 97 og Works 97 fra Microsoft.

Det er også installert Packard Bells egen CommCentral, et program som integrerer kommunikasjonsmulighetene for telefon, voicemail og faks.

Det følger også med en rekke spill, blant annet Red Alert, MDK Mission Laguna Beach og bilspillet POD.

Instruksjonsbøkene som fulgte er til en viss grad både dekkende og lettleste, men det manglet en bok som omtalte hele systemet under ett. Dette medførte at vi en stund var usikre på hvordan høytalerne skulle kobles til maskinen. Vi hadde valget mellom DVD-kortet og lydkortet. Det viste seg at lydkortet var det beste alternativet.

Det manglet også instruksjoner for hvordan man skulle få åpnet kabinettet. Etter en del prøving og feiling, fikk vi det til, men litt dårlig tilpassede fester for sideveggene gjorde ikke jobben lettere, heller ikke når kabinettet til slutt skulle skrus igjen.

Konklusjon:

Packard Bell Platinum viste seg å være en artig maskin med mye spennende utstyr. Men fordi den resterende plassen i kabinettet var såpass begrenset, vil vi ikke anbefale den for brukere som etterhvert gjerne vil utvide systemet, spesielt med ekstra kort. Derimot for brukere som vil ha en ferdig maskin med meget bra ytelse og mye av det nyeste utstyret på markedet, er Platinum et godt kjøp.

Platinum 2532 utstyrt som vår testmaskin koster ifølge Packard Bell NEC Norden omtrent 31.000 kroner. Den billigere 2525-modellen, utstyrt med Pentium II 266 MHz prosessor, 32 MB SDRAM, 15 tommer skjerm, vanlig 24X CD-ROM og uten Altec Lansing høytalerne, koster omtrent 23.000 kroner.

Vi har sammenlignet ytelsen på Platinum-maskinen med den PC-en vi har bygget selv (Se tidligere digi.no-artikkelen via lenken til høyre). Vår selvbygde PC er bare utstyrt med en 233 MHz Pentium II prosessor, men resten av systemet skal på papiret være omtrent like god ytelsesmessig. Testene vi har utført er Winstone 98 og WinBench 98 fra Ziff-Davis, samt Wizmark fra 3Dfx som måler 3D-ytelse. (Jo høyere tall, det bedre ytelse.)

Test Packard Bell Platinum 2532 Hjemmesnekret PC med Pentium II 233 MHz
Winstone 98 20,8 19,3
WinBench 98/Business WinMark 98 Graphics 117 95,8
WinBench 98/Business Disk WinMark 98 (KBytes/Sec) 1180 1170
WinBench 98/High-End Graphics WinMark 98 143 105
WinBench 98/High-End Disk WinMark 98 (KBytes/sec) 3440 3210
WinBench 98/CPUmark 32 740 589
WinBench 98/FPU WinMark 1540 1210
WinBench 98/CD-ROM WinMark 98: Overall (KBytes/Sec) 996 1380
Wizmark 34200,1* 28955,4

* Får å oppnå dette resultatet, måtte vi installere den nyeste driveren til skjermkortet. Med den originale driveren ble resultatet bare 11319.8

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.