BEDRIFTSTEKNOLOGI

Multimediaavgift: Arbeiderpartiet isolert

Det er ingen stemning på Stortinget for å gå tilbake på vedtaket fra juni 1996, da multimediaavgift på IT-utstyr ble avvist med stort flertall.

Eirik Rossen
9. nov. 1998 - 16:14

Arbeiderpartiets alternative forslag til statsbudsjett for 1999 inneholder dette avsnittet: "Kassettavgiften oppheves og avgiftene på lyd og bilde økes tilsvarende. Samtidig foreslås det et ryddigere avgiftssystem ved at avgiftsgrunnlaget utvides til også å omfatte multimediautstyr."

Kontor- og datateknisk landsforening (KDL) er i harnisk over at dette forslaget fremmes enda en gang (se peker til relatert artikkel i margen til høyre). Så turbulent som den norske budsjettdebatten er for tiden, er det viktig å være på vakt mot et forslag som vil gjøre Norge til det eneste landet i verden som innfører en spesiell avgift på IT-utstyr, mener KDL.

- Vi har ikke foreslått noe slikt, sier politisk rådgiver Hans Antonsen i Nærings- og handelsdepartementet. - Dette forslaget dukker opp med jevne mellomrom. I juni for to år siden fremmet vi et forslag i forkant av behandlingen av revidert nasjonalbudsjett om å avvise en slik særavgift. Stortinget støttet avvisningen med stort flertall, og vi har ikke skiftet standpunkt.

Hos Høyre er finanspolitisk talsperson Per Kristian Foss like klar.

- Vi vil ikke støtte noe slikt forslag. Vi er tilhenger av å avvikle radio/tv-avgiften, og kommer til å gå inn for å trappe den ned.

På motsatt side i partispektret har SVs finanspolitiske talsperson Øystein Djupedahl samme holdning.

- Vi går inn for å fjerne avgiften som er nå. Den utgjør en historisk anakronisme.

Jeg spretter telefonen tilbake til finanspolitiske talsperson for Fremskrittspartiet, Siv Jensen:

- Vi går inn for å fjerne avgiften som er nå. Vi har ikke sans for avgifter som utelukkende har til hensikt å skaffe penger til statskassa.

Regjeringen er mot, mens SV, FrP og Høyre uttrykker seg helt likt i denne saken. Arbeiderpartiet er alene om å ville utvide multimediaavgiften.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.