JUSS OG SAMFUNN

Murdoch konverterer fullstendig til Internett

Den tidligere meget Internett-skeptiske mediemagnaten Rupert Murdoch mener nå at "Internett er en revolusjonær frigjører av individet som vil fjerne sosiale ulikheter og oppfylle alle våre ønsker".

Herman Berg
6. des. 1999 - 11:20

Murdoch holdt i forrige uke et foredrag for studenter ved Oxford-universitetet i England der han proklamerte at han var blitt fullstendig internettfrelst.

Den 68-årige australsk-fødte mediemannen har skaffet seg store eierandeler i australske, amerikanske og britiske medieselskap og har ambisjoner om å bli den ledende mediemogulen i Europa, ikke minst innen digital-TV.

Det er spesielt gjennom selskapet News Corp. at imperiet bygges.

Nå kan det se ut som hans fokus og investeringer kommer til å gå utenfor de tradisjonelle mediekanalene fremover . I sommer inngikk han en pakt med japanske Softbank (eier av Yahoo! og Ziff-Davis) om å investere i ulike internettselskap.

Les:


Murdoch ser imidlertid at det er noen fartsdumper på veien mot den digitale frelse: Det ene er naturkatastrofer, det andre mer kontrollerbare "ulykker" som brysomme myndigheter. Murdoch har allerede flere ganger møtt veggen når han har prøvd å bygge allianser på tvers av landegrenser - enten er det EU eller franske og tyske myndigheter som er de store stygge ulvene.

- Regjeringer må komme seg ut av veien for å gi plass til omveltningene. Endringene går ikke bare fortere, retningen og konsekvensene blir mindre forutsigbare. Oppi det hele er sentralplanlegging og styring et farlig spill, sa Murdoch ifølge Reuters.

Han spådde at det vil bli like store endringer de nærmeste 20-30 årene som det har vært de siste 200 årene. Nasjonale myndigheter må trykke disse omveltningene til sine bryst, selge budskapet til folket og stå ved siden av det som skjer, mener Murdoch som ideologisk er en standhaftig motstander av enhver form for statlig intervensjon.

Han tror at "mannen i gata" vil komme styrket ut av den nye økonomien fordi det gir dem sjansen til kunnskap som tidligere kun var forbeholdt et utvalg av skolerte.

- Jeg er ikke blant dem som frykter at ny teknologi vil øke gapet mellom rik og fattig, sier han.

Murdoch selv var student på Oxford-universitetet på 50-tallet, med en byste av Lenin på rommet. 40 år etter snakker han om den totale markedsliberalisme.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Tietoevry
En voldsom økning i svindelforsøk

- Vi er ikke på vei inn i et samfunn hvor de rike vil ha aksess til datamaskiner og relatert teknologi mens de fattige lever formålsløst uten data. De nye teknologiene er i ferd med å bli svært tilgjengelige, mener han.

Murdoch er stadig noe forundret over den vanvittige prisingen på Internettselskap, men mener at det også i fremtiden vil være de merkevarene man kan stole på som konsumentene vil velge.

- Det er enklere å forstå de høye verdiene hvis man tror på at verdien av Internett vil vokse eksponensielt når alle mennesker får online-aksess, skal han ha sagt ifølge Reuters.

Ett av spørsmålene er om han vil la den personlige friheten også råde i de nye internettselskapene han kommer til å skaffe seg sammen med Softbank.

Murdoch har vært utsatt for kraftig kritikk for sine svært faste grep om de medieselskapene han har majoriteten i, ikke minst fordi han fra tid til annen blander seg inn i det redaksjonelle arbeidet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.