Mus plager Aftenposten.no

Dårlige tider, nedbemanninger og stress gjør det til en plage å jobbe med datamus i Aftenposten.no.

"Arbeidsmiljøet anses å være godt, men flere ansatte har likevel vært sykemeldt i løpet av året på grunn av belastningsskader forbundet med en statisk arbeidssituasjon. Det fokuseres på tilrettelegging av arbeidsmiljøet for å unngå slike skader blant annet gjennom bruk av anatomisk riktig arbeidsverktøy og forebyggende og rehabiliterende behandling"

Det skriver styret i Aftenposten Multimedia i årsmeldingen for 2001.

Journalist Svend Ole Kvilesjø i Aftenposten.no har jobbet i nettredaksjonen siden 1995 og har hatt belastningsskader siden 1998. I fjor ble det så ille at han måtte sykemelde seg i nesten tre måneder.

- Jeg lot det nok gå for lenge uten at jeg ba om hjelp. Jeg møtte veggen rett og slett, forteller Kvilesjø om plagene som i fire år har hjemsøkt ham med ulik styrke.

Han forteller om smerter som har satt seg i armene, med klassiske symptomer i nakke og rygg.

- Da det sto på som verst i fjor, prøvde jeg fysioterapi kombinert med akupunktur. Akupunkturen hjalp absolutt endel, sier han.

Nettjournalisten forteller om en arbeidsdag som er blitt mer og mer stressende.

- Jeg jobber i en hektisk redaksjon med stadig færre ansatte. Vi har vel blitt halvert siden toppen og har vel ikke akkurat fått mindre å gjøre, sier han og mener at problemene oppstår når det blir altfor mye stillesittende arbeid.

- Som nettjournalist sitter vi pal foran datamaskinen hele dagen og jobber på telefon. Vi er vel ikke akkurat naturlig skapt for den slags type arbeid, mener Kvilesjø og sier at Aftenposten har vært flinke til å følge opp sine musesyke-plagede ansatte.

- Jeg har et elektrisk bord som kan justeres, slik at jeg kan variere arbeidsstillingen med å stå og sitte innimellom. Dessuten er det viktig å ta godt vare på de pausene man bør ta seg i jobben. Jeg røyker ikke og må ta meg selv i nakken for å ta en pause hver time, sier han.

Aftenposten Multimedia har som alle de andre internettaktørene vært gjennom et tungt år med nedskaleringer og nedbemanninger. Stressmomentet med store underskudd på driften og færre mennesker som følge av innsparte kostnader, har satt sine spor:

Les sakene her:

Administrasjonssjef Mona Oldeide i multimedieselskapet forteller om i hvert fall tre nettjournalister som hadde store problemer i fjoråret med stress og belastningsskader. I en mindre nettredaksjon, merkes frafallet.

- Vi har et godt program for forebyggende arbeid i regi av redaksjonen i Aftenposten. Flere hos oss har deltatt der. Det er først og fremst musearm vi har vært rammet av, noe som er naturlig i en redaksjon som jobber på PC hver dag, mener hun.

Hun sier at sykemeldingene ikke har vært langvarige, og at de som har vært syke er tilbake i arbeid i dag.

- Vi er blitt mer oppmerksom på problematikken, mener Oldeide.

Kvilesjø er én av dem som er tilbake i arbeid, men ikke hundre prosent restituert.

- Nei, jeg har noen gode dager og andre dårlige. Plagene mine har aldri forsvunnet helt, sier han.

Til toppen