JUSS OG SAMFUNN

Musikere går imot anti-fildelingsplaner

Frykter at mange vil slutte helt å lytte til musikk.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. sep. 2009 - 13:47

Musikkbransjen med organisasjoner som RIAA og IFPI i spissen, har lenge kjempet en innbitt kamp mot piratkopiering av musikk, spesielt det som foregår ved hjelp av fildeling. Men i mange tilfeller har argumentasjonen virket enøyd og virkelighetsfjern. Mange mener at bransjer forsøker å beskytte en forretningsmodell som overhodet ikke er tilpasset dagens virkelighet.

I enkelte land, blant annet Storbritannia, ønsker myndighetene innføre lover som i større grad skal stoppe denne formen for piratkopiering. Det foreslås blant annet å frata de mest aktive fildelerne Internett-tilgangen.

Det har lenge vært klart at ikke alle i musikkbransjen deler synet til RIAA og IFPI. Men tiltakene som nå foreslås i Storbritannia ser ut til å ha fått flere til å stå fram med synspunkter som stemmer lite overens med holdningene musikkbransjen stort sett har stilt seg bak.

Britiske Featured Artists' Coalition (FAC), som har en rekke kjente artister både som medlemmer og i styret, mener at slike hardhendte tiltak vil få musikktilhengere til å vende seg bort fra musikken for godt.

I en felles uttalelse med British Academy of Songwriters, Composers and Authors og Music Producers Guild, som er gjengitt i sin helhet her, går FAC kraftig til angrep på det nye, britiske forslaget.

- ... motsetter vi oss voldsomt forslagene som blir gjort og mener at pisken er i ferd med å komme helt ut av proposjoner i forhold til gulroten, heter det i uttalelser.

Flere av FACs medlemmer uttaler seg til BBC News.

- Vi ønsker ikke å gjøre være fans til fiender. Den fornuftige tingen å gjøre er å forsøke å se hvordan vi kan tjene penger på all denne fildelingsaktiviteten, som beviser at det er stor interesse for musikk, sier Dave Rowntree, trommeslager i Blur.

- Vi er bekymret for at, i en tid hvor det er mye større konkurranse om oppmerksomheten, at disse forslagene vil drive unge mennesker vekk fra tanken om å lytte til musikk, sier Billy Bragg, som også sitter i FAC-styret.

Han forteller videre at mange unge fans har oppdaget musikken hans gjennom fildeling, og at de betaler for musikken hans på andre måter, slik som å kjøpe konsertbilletter.

- Vi bør oppfordre folk til å bli musikktilhengere, og om vi liker det eller ikke, ulovlig nedlasting oppfordrer folk til å bli musikktilhengere, sier Bragg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.