JUSS OG SAMFUNN

Musikkanleggene kommuniserer med nettet

Forskjellen mellom et musikkanlegg og en PC-basert MP3-spiller blir stadig mindre.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. jan. 2003 - 14:34

Bang & Olufsen lanserte torsdag et musikkanlegg med lagringsplass til musikken på inntil 396 CD-er. Musikkanlegget, BeoSound 3200, er utstyrt med en 40 GB harddisk hvor innholdet på CD-ene man setter inn kan lagres i en komprimert utgave - MP3-filer. Det hele skal fungere slik at man setter inn CD-en, trykker på en spesiell knapp - og så blir innholdet kopiert.

Det er ifølge Bang & Olufsen også mulig å navngi CD-en eller låtene. I tillegg kan CD-ene og låtene sorteres i egne kategorier, for eksempel rock, pop, klassisk etc.

BeoSound 3200 består forøvrig av en forsterker og en radio. Det hele lanseres i løpet av denne våren og vil har en prislapp på 23.000 svenske kroner i Sverige.

Men nylig leste vi i ExtremeTech at Onkyo allerede i fjor høst lanserte en forsterker med nettverkstilkobling - TX-NR900. Dette gir flere nye muligheter. Du kan styre anlegget fra PC-en, du kan spille av musikk du har lagret på PC-en og i tillegg kan du spille av lyd fra nettradiostasjoner.

Til forsterkeren finnes det også en Linux-basert CD-spiller med nettverkskontakt og 80 GB harddisk (samt plass til enda en harddisk) - NAS-2.3 Net-Tune Server. Denne kan kobles opp mot Gracenotes CD-database (CDDB) og kan dermed motta informasjon om musikken som avspilles, for eksempel navnet på CD-en og låtene.


CD-spilleren, hvor Linux fungerer som en slags server, kan streame innhold til 12 ulike Net-Tune-mottakere eller andre klienter på en gang. Du kan spille ulike musikkspor i forskjellige rom, flytte musikken over til en PC, eller vise en spilleliste på en mange forskjellige typer display - siden spilleren er utstyrt med utganger for både VGA (PC-skjerm), S-video og kompositt video.

Ifølge Dagbladet koster CD-spilleren omtrent 2000 dollar.

Også Philips har en stund hatt stereoanlegg med nettverkstilkobling. Mot slutten av første kvartal i år vil selskapet komme med Streamium MC-i250, en ny utgave som har trådløs nettverkstilkobling (802.11b). Dette gjør det mulig å spille av MP3-filer du laster ned fra din lokale PC eller fra musikk- eller radiotjenester på Internett. CD-spilleren kan i tillegg spille av plater med MP3-filer.


Dette anlegget vil koste omtrent 400 dollar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.