Musikkbransjen fortsetter jakten på Napster.no

MP3-eventyret er over for Napster.no, men musikkbransjen gir ikke opp jakten. Det ble null forlik, nå blir det trolig rettssak.

MP3-eventyret er over for Napster.no, men musikkbransjen gir ikke opp jakten. Det ble null forlik, nå blir det trolig rettssak.

Det er dannet en norsk antipiratgruppe som går etter piratkopier både når det gjelder bilde og lyd. Med stadig bedre Internett-forbindelser, blir det fristende for nettbrukerne å utnytte mulighetene til å skaffe seg billig musikk- og filminnhold.

Advokatfullmektig Anders M. Wagle i Haavind Vislie sitter i sekretariatet til antipiratgruppen og tar seg av diverse saker som til stadighet dukker opp.

En av disse er saken mot MP3-tjenesten Napster.no som så ut til å gå mot en løsning etter at de unge bakmennene la ned sin egen tjeneste i november i fjor.

Den havnet i forliksrådet, men partene fant ikke frem til en løsning i etterkant.

- Det stemmer at det ikke ble noe forlik i forliksrådet. Det ble stilt krav fra musikksiden, der partene var interessert i å markere visse prinsipielle sider. Status på saken er at den nå er henvist til retten, det vil si at partene kan gå videre med saken hvis de ønsker det. Det forutsetter imidlertid at det tas ut stevning innen ett år etter at det er avsagt kjennelse i forliksrådet, sier Wagle til digi.no.

De internasjonale platelselskapenes organisasjon IFPI og komponistorganisasjonen TONO er parter som gjerne vil ha en prinsipiell avgjørelse i denne MP3-saken. Dette gjelder selv om ungdommene som står bak Napster.no trakk ut pluggen etter kort tids drift i fjor høst.
Det er foreløpig ikke tatt ut noen stevning i saken, men muligheten for at saken blir forfulgt i rettsapparatet er nesten helt sikker.


- Dette er en mulighet for oss å få etablert rettspraksis på viktige områder. Danskene og svenskene har hatt sine MP3-saker, og finnene hadde nettopp sin. Vi har ikke hatt en slik sak, derfor kan det være en viktig mulighet for oss å få knesatt prinsipper og trekke juridiske grenser, mener Inger Elise Mey, juridisk rådgiver i TONO.


I jakten på å skaffe seg sin egen nasjonale sak, er det altså Napster.no som skal i ilden.


Nettstedet var opprinnelig en søkemotor for MP3-filer. Det var brukerne selv som la inn nettadressen til MP3-filer i Napster.nos database. Det innebar at de hverken la ut MP3-filer på sin server, eller la ut lenkene selv.

- Vi har en søkemotor der brukerne kan søke etter musikk fra denne databasen. I likhet med andre søketjenester som finnes på Internett, anser vi det som brukerens oppgave å finne ut om det en finner ved å bruke en søketjeneste, er lovlig eller ikke. Vi gir kun tilgang til det våre brukere legger inn i vår database. Noe vi mener ikke er ulovlig, skrev Frank Bruvik i en e-post til digi.no i fjor høst.

Han var talsmann for Napster.no i oktober i fjor. Det har ikke vært mulig for digi.no å få tak i Bruvik i dag.

Til toppen