Musikkbransjen krever 500.000 kroner fra Napster.no

Musikkbransjen prøver å få sin egen prinsipielle MP3-sak i Norge. Nå saksøkes mannen bak Napster.no for 500.000 kroner, pluss saksomkostninger.

Musikkbransjen prøver å få sin egen prinsipielle MP3-sak i Norge. Nå saksøkes mannen bak Napster.no for 500.000 kroner, pluss saksomkostninger.

De internasjonale plateselskapene og opphavsmennene ønsker nå å statuere et eksempel overfor nordmenn som driver det de påstår er ulovlig formidling av musikk over Internett. Mannen bak den nedlagte MP3-tjenesten Napster.no saksøkes for 500.000 kroner.

Det er organisasjoner som IFPI Norge (plateselskapene), TONO (komponistene) og rettighetsorganisasjonen NCB (Nordic Copyright Bureau) som står bak søksmålet.

Både Danmark, Sverige og Finland skal ha hatt hver sin sak som har knesatt viktige prinsipper om distribusjon av opphavsrettslig beskyttet musikk. I jakten på en norsk sak er det altså Internett-tjenesten Napster.no som blir stilt til veggs.

- Jeg har syntes saken hele veien har vært veldig merkelig. Utover det er jeg blitt enig med min advokat om ikke å si noe, sier Frank Bruvik, mannen bak Napster.no (som ikke må forveksles med den amerikanske musikktjenesten Napster).

- Dette er ingen sak som er viktig for min klient, men jeg kan se at den kan ha prinsipielle overbygginger for motparten, sier advokat Magnus Stray Vyrje i Stray Vyrje & Co. DA Advokatfirma.

Stray Vyrje var for noen år siden involvert i den såkalte 'terningkastsaken' som også dreide seg om retten til opphavsrettslig beskyttet innhold. Den gang dreide det seg om videreformidling og systematisering av redaksjonelt kulturinnhold. Det var Møllergatas Nettavisen som slåss mot de store papiravisene i nabogata.

Les sakene fra 1997-99 her:


Nettavisen inngikk mot slutten av 1999 forlik om terningkastene.

Nå skal Stray Vyrje i ilden i en sak hvor han representerer én enkeltperson i kampen mot musikkgigantene.

Et dementi på Napster.no, som fortsatt ligger ute (men uten aktive linker) indikerer hvordan advokaten vil legge opp forsvaret for Bruvik:
"Napster.no lagrer ingen filer på sin server. Vi lager kun indekser over andre nettsiders innhold."

Han mener denne saken skiller seg ut fra de danske og svenske MP3-sakene:

- Vår påstand er full frifinnelse fra erstatningskravet. Dette dreier seg om andre musikkinteresserte som har lagt ut beskyttede verk på et nettsted som min klient har driftet, sier advokaten.

Nettstedet var opprinnelig en søkemotor for MP3-filer. Det var brukerne selv som la inn nettadressen til MP3-filer i Napster.nos database. Det innebar at Napster.no hverken la ut MP3-filer på sin server eller la ut lenkene selv.

- Det som er viktig for mine klienter er å ivareta interessene til de ulike rettighetshaverne som er involvert i denne saken, sier Anders M. Wagle i Haavind Vislie. Han representerer de tre nevnte organisasjonene. Vedrørende erstatningskravets størrelse uttaler Wagle:

- Det er retten som fastsetter erstatningens størrelse. Den skade virksomheten til Bruvik har forvoldt er nok større enn det han selv sier han har evne til å betale, sier Wagle.

Advokatfullmektigen er enig i at dette er første gang en slik MP3-sak blir tatt opp i norske rettssaler:

- Det er ikke avsagt liknende dommer i Norge som jeg kjenner til. Men det betyr ikke at det er usikkerhet på dette rettsområdet, mener han.

Saken er berammet til 18.- 20. november i Sørgudbrandsdal Tingrett.

Her er føljetongen om Napster.no:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PS!
I etterkant vil digi.no gjerne presisere at disse er saksøkerne:
1. Tono
2. NCB
3. EMI Norsk AS
4. BMG Norway AS
5. Sony Music Entertainment Norway
6. Universal Music AS

IFPI Norge og Antipiratgruppen i Norge er 'hjelpeintervenient' som er det samme som 'støtteparter' for saksøkerne.

Til toppen