JUSS OG SAMFUNN

Musikkbransjen ønsker innholdsfilter i PC-ene

Amerikansk musikkindustri mener at spionvare kan være et egnet middel mot piratkopiering.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. feb. 2008 - 13:05

Musikkindustrien sliter med lavere salgstall. Det viktigste middelet for å bedre situasjonen, ser ut til å være å få bukt med den ganske omfattende, Internett-baserte piratkopieringen. Men hittil har bransjen ikke vært i nærheten av å lykkes.

Blant midlene som relativt nylig har blitt tatt i bruk, er filtrering av innhold hos Internett-leverandørene. Men slike filtre er relativt enkelt å omgå for piratene og lite populære hos Internett-leverandørene, både fordi de krever ekstra ressurser og fordi kundene misliker dem så mye at mange trolig vil skifte leverandør til noen som ikke har slike filtre.

Under en konferanse i Washington DC i forrige uke, innrømmet sjefen for den amerikanske interesseorganisasjonen for platebransjen, Recording Industry Association of America (RIAA), at filterne hos Internett-leverandørene er lite effektive fordi piratene krypterer dataene, slik at de ikke kan fanges opp av filterne. Samtidig lanserte han en annen løsning.

- Man kunne ha et filter på sluttbrukerens datamaskin som faktisk vil eliminere alle fordelene ved kryptering, fordi dersom du vil høre musikken, må du dekryptere den, og på det punktet vil filteret fungere, sa Cary Sherman.

Men Sherman er ikke så virkelighetsfjern som uttalelsen kan lyde, så han fortsatte med det retoriske spørsmålet, «Hvorfor ville noen ønske å legge inn noe slikt i maskinen sin? Det er lite sannsynlig at de ville gjøre det.»

- Man kunne ha et filter på sluttbrukerens datamaskin som faktisk vil eliminere alle fordelene ved kryptering, fordi dersom du vil høre musikken, må du dekryptere den. Han foreslår deretter at det burde være mulig å installere filteret i kundens DSL- eller kabelmodem. Det er uklart hvilken effekt Sherman mener dette vil ha, siden dekrypteringen ikke foregår i modemet, men i PC-en. Deretter foreslås det at filtreringsteknikken kan legges inn i programvare som P2P-programmer. Men også dette virker ikke gjennomførbart. Det eneste måtte være dersom han fikk med seg operativsystemleverandører på laget.

Men dette ville trolig føre til en strøm av nye brukere av Linux og andre systemer som fellesskapet og brukerne selv kan endre som det ønsker.

Et opptak av konferansen finnes her, riktignok som en RealPlayer-fil. Et redigert og kommentert utdrag finnes derimot på Youtube.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.