Musikkbransjen setter døren på gløtt for MP3

Musikkbransjen setter døren på gløtt for MP3

Musikkgigantene holder fortsatt igjen, men nå har de lisensiert ut musikk i MP3-formatet.

Etter å ha strittet i mot i to år, har musikkbransjen plutselig begynt å åpne opp for å lisensiere ut musikk til podcast-sendinger.

En podcast består som regel av MP3-filer som brukerne kan abonnere på gjennom en RSS-feed. Det kan være et radiolignende program som automatisk lastes ned til PCen når et nytt program har blitt publisert. Så kan den enkelt overføres til en bærbar MP3-spiller.

En av pionerene innen Podcasting, er tidligere MTV-vert Adam Curry. Han forsøkte tidlig å få musikkgigantene til å lisensiere ut sin musikk til podcasting gjennom sitt selskap Podshow, men han ga tilslutt opp.

Musikkbransjen ville ha godt betalt og de likte ikke muligheten for å kopiere nedlastet innhold. De foretrakk at musikken ble streamet live istedenfor. Nå er imidlertid bransjen på glid.

Rock River er et selskap som i utgangspunktet spesialiserer seg på å sette sammen CDer med forskjellig musikk omtrent som Absolute Music gjør i Norge. Det San Francisco-baserte selskapet har klart å få med seg gigantene Sony BMG og Bertelsmann på en lisensieringsavtale som gjør det mulig å bruke musikken deres i promoteringspodcaster for sine kunder. Det dreier seg blant annet om bilprodusentene DaimlerChrysler og Ford.

Chrysler og Ford betaler en fast sum for rettigheten til å bruke musikken i sine podcasts i et år. Avtalen setter ingen begrensninger på antall nedlastede podcastsendinger eller hvor lenge brukerne kan lytte på dem. Hver podcast-sending kan bestå av mellom fire og åtte sanger.

Blant artistene som er lisensiert er Johnny Cash, Miles Davis og Journey. Programmene skal kunne lastes ned fra Crhyslers hjemmeside og gjennom iTunes. Ford-serien skal ikke lanseres før senere i januar, ifølge Wall Street Journal.

Avtalesummen er hemmelig, men bilbransjen er kjent for å være villig til å bla opp store summer for å få lov til å bruke kjent musikk i sine reklamer. Det er derfor mye som tyder på at de har betalt en betydelig sum for rettigheten til å bruke musikken i sine podcast-sendinger.

Til toppen