JUSS OG SAMFUNN

Musikkgiganter vil spille sammen

To av verdens største plateselskaper vil samarbeide om Internett-løsninger for musikk. Ett av dem samarbeider allerede med Napster.

13. nov. 2000 - 10:37

Plateselskapet EMI Group og Bertelsmanns BMG skal være svært interesserte i å slå sammen sine europeiske operasjoner - uten å slå dem sammen.

Det skriver nyhetstjenesten Bloomberg, som har snappet opp en melding til London-børsen. Det skal være Bertelsmann som står bak forslaget, og selskapet sier de ikke er interessert i å kjøpe EMI, men kun vil samarbeide med dem. Bakgrunnen er at de vil ha en partner å samordne sin nettsatsing med, slik at de sammen kan selge mer musikk og dele kostnader som de ellers begge ville måtte ta.

EMI droppet nylig en plan om å fusjonere med Time Warners musikkenhet, etter at Europa-kommisjonen hadde uttrykt skepsis til den markedsmakten en slik fusjon ville skape.

Bertelsman inngikk i forrige uke avtale med omstridte Napster, med konkrete planer om å utvikle tjenesten kommersielt.

Ingen av selskapene vil si for mye om det mulige samarbeidet, men Bloomberg siterer kilder som sier de er skeptisk til et eventuelt samarbeid.

Philippe Kern representerer interesseorganisasjonen IMPALA, samtidig som han er sjef for EU-saker i plateselskapet Polygram. Han sier dette samarbeidet reiser de samme spørsmålene som EMI/Time Warner, fordi det vil kunne føre til industrikonsentrasjon - med det resultat at mindre selskaper blir marginalisert.

IMPALA representerer mer enn 600 uavhengige selskaper i USA og Europa, og uttrykker bekymring for Bertelsmanns sterke nærvær på Internett.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.