JUSS OG SAMFUNN

Musikknettverk har ikke råd til rettssaker

17. mai jublet Napster. Da ble fildelingstjenesten reddet av Bertelsmann i 13. time. Nå er andre aktører i piratmusikkbroderskapet i hardt vær.

23. mai 2002 - 13:14
BertelsmannShawn FanningKonrad Hilbers

Les saken her:



Business Week.


Like heldige er ikke selskapene bak fildelingstjenestene Kazaa og Morpheus. De har fortsatt de store plateselskapene som bitre fiender og må belage seg på lange rettssaker.

StreamCast Networks, selskapet bak Morpheus, har måttet kvitte seg med sin stjerneadvokat som har hatt et godt rulleblad i saker mot de store plateselskapene. Det skriver News.com.

"Hele saken står i fare for å kollapse før saken kan avgjøres i retten, rett og slett på grunn av de store finansielle kostnadene som forsvaret belastes med, skriver StreamCast advokater i en juridisk vurdering. De er bekymret for at saken rett og slett blir avgjort på grunn av finansielle muskler og størrelse. Dermed vil man ikke få noen avgjørelse i de viktige prinsipielle sidene ved saken.

Hollandske Kazaa, med sin to ansatte, hadde en egen rettsuttalelse sist fredag hvor de uttalte at de rett og slett ga opp. Dermed må det lille selskapet belage seg på å betale millioner av dollar i erstatning til plategigantene. For Kazaa er dette dobbelt så bittert siden en hollandsk rettsinstans nylig avsa en dom i favør av fildelingsselskapet: Kazaa var ikke ansvarlige for brudd på opphavsretten som brukerne av nettverkene eventuelt måtte begå.

Og uansett avgjørelsene i rettssalene, peer-to-peer nettverkene kommer til helt å leve sitt eget liv også fremover, der brukerne vil dele på piratkopiert musikk i det som stadig er en usikker fremtid for plateselskapene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.