Musikknettverk har ikke råd til rettssaker

17. mai jublet Napster. Da ble fildelingstjenesten reddet av Bertelsmann i 13. time. Nå er andre aktører i piratmusikkbroderskapet i hardt vær.

Tyske Bertelsmann kom på banen igjen etter at både grunnlegger Shawn Fanning og Napster-sjef Konrad Hilbers hadde trukket seg fra sine stillinger tidlig i forrige uke.

Les saken her:Bertelsmann betalte kun åtte millioner dollar for tjenesten, penger som skal gå til Napsters kreditorer. Samtidig slettes et lån fra den nye eieren på 85 millioner dollar, skriver Business Week. Bertelsmann fortsetter planene om å relansere Napster ved en betaltjeneste.


Like heldige er ikke selskapene bak fildelingstjenestene Kazaa og Morpheus. De har fortsatt de store plateselskapene som bitre fiender og må belage seg på lange rettssaker.

StreamCast Networks, selskapet bak Morpheus, har måttet kvitte seg med sin stjerneadvokat som har hatt et godt rulleblad i saker mot de store plateselskapene. Det skriver News.com.

"Hele saken står i fare for å kollapse før saken kan avgjøres i retten, rett og slett på grunn av de store finansielle kostnadene som forsvaret belastes med, skriver StreamCast advokater i en juridisk vurdering. De er bekymret for at saken rett og slett blir avgjort på grunn av finansielle muskler og størrelse. Dermed vil man ikke få noen avgjørelse i de viktige prinsipielle sidene ved saken.

Hollandske Kazaa, med sin to ansatte, hadde en egen rettsuttalelse sist fredag hvor de uttalte at de rett og slett ga opp. Dermed må det lille selskapet belage seg på å betale millioner av dollar i erstatning til plategigantene. For Kazaa er dette dobbelt så bittert siden en hollandsk rettsinstans nylig avsa en dom i favør av fildelingsselskapet: Kazaa var ikke ansvarlige for brudd på opphavsretten som brukerne av nettverkene eventuelt måtte begå.

Og uansett avgjørelsene i rettssalene, peer-to-peer nettverkene kommer til helt å leve sitt eget liv også fremover, der brukerne vil dele på piratkopiert musikk i det som stadig er en usikker fremtid for plateselskapene.

Til toppen