JUSS OG SAMFUNN

Musikkpiratene skaper splid

EU sammenkalte mandag til møte for å få slutt på den digitale piratvirksomheten. Realiseringen av dette målet blir alt annet enn en formalitet ettersom sterke, motstridende krefter hindrer en samlet front mot piratene.

Lars B. Enge
15. juli 1998 - 18:41

Det finnes tusenvis av ulovlige musikkfiler på Internett, noe eksakt antall er det ikke mulig å beregne, men utviklingen har i lengre tid provosert musikkbransjen.

EU er også bekymret for denne utviklingen og arrangerte mandag en konferanse i ønske om å få bukt med piratvirksomheten. EU-kommisæren Mario Monti forsikret at han ville ta hensyn til synspunktene til alle relaterte parter om hvordan man skal bli kvitt piratvirksomheten på det digitale markedet. I den påfølgende diskusjonen viste det seg at det skulle bli vanskeligere enn ventet å forene de motstridende partene.

Piratvirksomhet er noe musikkbransjen selvfølgelig tar veldig alvorlig. Som en forberedelse til EU-konferansen inkalte IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) til pressekonferanse fredag for å få frem sine synspunkter.

De største aktørene innen musikkbransjen var samlet på pressekonfeansen for å sette søkelys på industriens misnøye med EUs utkast til opphavsrettregler. Tilstede var den franske musikeren Jean-Michel Jarre og fremtredende representanter fra Sony Music Europe, EMI Europe, Polygram International og Universal International.

IFPI hevdet at piratene brukte musikk-komprimerende teknologi for å laste ned opptak til Internett og deretter selge disse uten rettighethavernes tillatelse. Musikkbransjen ønsket derfor strengere regler enn det som var foreslått i EUs utkast. IFPI var misfornøyd med forslaget ettersom det hverken tok opp problemet med privatkopiering, eller kopiering for ikke-kommersiel bruk, og overlot dette til de nasjonale regjeringer.

IFPI var også tilstede på EUs konferanse der de fortsatte presset på EU om strengere regelverk. Monti var imidlertidig bestemt på å høre synspunktene til alle de berørte partene, som eiere av opphavsrettigheter, telebedrifter, internett-tilbydere og brukere. Selv innrømmmet han at dette var en av de vanskeligste oppgavene han hadde stått ovenfor.

- Vi ønsker ikke en ubalansert rettslig ramme som kan skremme vekk noen av disse gruppene, som kun vil virke mot sin hensikt og ødelegge for oss alle, uttalte han på pressekonferansen, ifølge Reuters.

IFPIs kanskje største motstander ADF (Alliance for a Digital Future) startet konferansen med å kritisere organiseringen av arrangementet. Gruppen, som representerer data- og telekommunikasjonsbedrifter samt produsenter av konsumentelektronikk, klaget i et brev til Europakommisjonens president, Jaques Santer, at listen over konferansetalerne var ubalansert og ikke representativ.

ADF har lenge vært i krig med musikkbransjen og andre innholdsprodusenter i striden om den aktuelle lov- og regelverkoppdateringen av EUs opphavsrettlover. Med nye teknologier som Internett er det mange som mener at lovverket ikke kan forbli som det er idag, men hvilke forandringer som skal finne sted er det større uenigheter om.

Det som er helt klart er at begge parter har store økonomiske interesser i saken.

IFPI går inn for at all uatorisert kopiering skal være ulovlig, inklusive personlige kopier, fordi dette "stjeler" fra omsetningen. Ifølge dem bør kontrolltiltak mot dette settes i system ved hjelp av kryptering eller innbakte signaler.

- Marerittsfremstillingen om at digital teknologi vil føre til multikopiering og at derfor all digital kopiering skal bli ulovelig er absurd, sier direktøren i Philips' opphavsrettslige avdeling, Gerry Wirtz. Han begrunnet dette med at folk må ha muligheten til å tilpasse lyd- og videoopptak til personlige behov, som for eksempel å fjerne uønskede spor fra CD-en.

Werner Rumphorst, sjef for rettskontoret til den Europeiske Kringkastingsunion, sa at det ikke finnes noen logikk i å gi spesielle rettigheter til digitale kringkastere. Han presiserte at ingen slike tiltak ble tatt i bruk i utviklingen av andre medier, som for eksempel overgangen til farge-TV, bredskjerms-TV eller FM radio.

Magnus Ødegaard, vitenskapelig assistent ved Institutt for rettsinformatikk, har forståelse for IFPIs ønske om strengere regler for digital kopiering men advarer om at man med et for strengt regelverk kan risikere å gjøre alle brukere til lovbrytere. Slike regler gagner heller ikke nødvendigvis dem som ønsker beskyttelse mener han.

- Internett er ikke et anarki hvor musikernes inntektsmuligheter tillintetgjøres. Det er ikke tvil om at regler om opphavsrett kan komme til anvendelse og faktisk til en viss grad håndheves overfor ulovelige publiseringer, sier Ødegaard.

- Opphavsretten er imidlertid ikke et vanntett system, og den vil heller aldri bli det. Jeg håper at fremtiden vil vise at både opphavsmenn og brukere av åndsverk vil ha glede av datamaskinbaserte nettverk som Internett. Utfordringen blir å finne en rimelig løsning på interesseavveiningen mellom opphavsmennene og brukerne.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.