Musikksalget på nett vokser fort

Musikksalget på nett vokser fort

CD-salget fortsetter å stupe, trolig takket være piratkopiering, men nå vokser salget av musikk over nett fort.

Musikkbransje-foreningen IFPI og RIAA har ledet et hard kamp mot piratkopiering og har klart å stenge en rekke tjenester. Dette fikk deler av musikkbransjen til å spå vekst i år, men nå viser fersk salgsstatistikk at piratkampen så langt trolig gir små resultater.

I går la IFPI frem tall som viser at salget av musikk-CDer og musikkvideoer på DVD fortsetter å falle fort - og det aksellererer.

Salget av CDer og DVDer falt i første halvår med dramatiske 10 prosent sammenlignet med første halvår i 2005. I første halvår i 2005 falt var salget 6,7 prosent lavere enn i 2004. Musikkbransjen omsatte for 8,4 milliarder doller i første halvår, skriver Financial Times.

Lyspunktet er at nå begynner musikksalget over nett å nå nivåer som gjør at det delvis kompenserer for fallet i salget av fysiske formater.

Musikksalget over nett endte i første halvår på 945 millioner dollar, rundt 11 prosent av bransjens totaltomsetning. Salget over nett har nesten doblet seg siden i fjor.

Men totalt faller musikkbransjens omsetningen fremdeles. Den er fire prosent lavere i første halvår i år sammenlignet med første halvår i 2005.

For tall fra IFPI understreker at til tross for at en rekke pirat-systemer nå er stengt, har dette neppet gjort noe med piratkopieringer. 20 milliarder ulovlige nedlastede kutt er IFPIs estimater for 2005. Det tilsier at brukerne bare betaler for 1 av 40 sanger de laster ned.

Til toppen