MOBILTELEFONI

MWC i Barcelona kan bli avlyst på grunn av virusfrykt

Siste: Ice drar ikke til Mobile World Congress. To svenske operatører holder seg også hjemme. De andre «følger utviklingen nøye».

Stadig flere selskaper kansellerer sin deltakelse på Mobile World Congress. Bildet er fra 2019.
Stadig flere selskaper kansellerer sin deltakelse på Mobile World Congress. Bildet er fra 2019. Foto: Kurt Lekanger, digi.no
Håvard FossenHåvard FossenJournalist
11. feb. 2020 - 15:17

Årets viktigste internasjonale arrrangement for mobilbransjen, MWC i Barcelona, er truet av virus. Ifølge Capacity Media skal arrangøren GSMA ta en avgjørelse om eventuelt å avlyse konferansen innen fredag denne uken. GSMA her foreløpig ikke bekreftet disse opplysningene. 

I tillegg til LG og Ericsson føyer stadig nye selskaper seg til lista over selskaper som ikke kommer til Barcelona 23. – 27. februar. Sist ut er Amazon, Nvidia, Intel, NTT Docomo og Sony. Ryktene svirrer om at også andre av de store utstillerne vurderer å trekke sin deltakelse. 

Operatører bestemmer seg sammen

Fem ledende europeiske operatører, BT, Deutsche Telekom, Orange, Telefonica og Vodafone, har allerede dannet en komité for å bestemme hvorvidt de vil delta på arrangementet. 

Mobilmessen i Barcelona har de siste årene trukket til seg over 100.000 besøkende fra mer enn 200 land. 

Huaweis stand på MWC 2019. Hvis MWC 2020 ikke blir avlyst i år, vil selskapet i større grad bruke europeiske ansatte på sine utstillinger. <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
Huaweis stand på MWC 2019. Hvis MWC 2020 ikke blir avlyst i år, vil selskapet i større grad bruke europeiske ansatte på sine utstillinger. Foto:  Kurt Lekanger

Kinesiske selskaper som stiller ut på messen har naturlig nok litt ekstra utfordringer, fordi det er begrensninger og frykt rundt folk som har vært i Kina. Derfor har mange sendt sine folk til Barcelona 14 dager i forveien, for å sikre at de ikke er bærere av viruset. Tanken er at om de skulle være bærere av viruset, vil de bli syke før messen og ikke delta. I tillegg til dette har enkelte kinesiske selskaper meldt at de i større grad enn tidligere vil benytte europeiske ansatte på utstillingene. Det gjelder blant annet aktøren som pleier å bruke størst areal, kinesiske Huawei. 

Foreløpig norsk deltakelse

Inside Telecom har vært i kontakt med de norske netteierne og Innovasjon Norge, som organiserer den norske paviljongen under MWC.

Anders Krokan i Telenor. <i>Foto:  Martin Phillip Fjellanger</i>
Anders Krokan i Telenor. Foto:  Martin Phillip Fjellanger

Kommunikasjonsdirektør Anders Krokan i Telenor skriver i en epost til Inside Telecom at Telenor følger situasjonen nøye, og lytter til råd fra blant andre myndigheter og WHO. 

– Vi er i tett dialog med GSMA. Slik vi vurderer situasjonen nå, opprettholder Telenor sentrale deler av vårt opprinnelige Konferanse program, men har gjort noen justeringer, primært som følge av endringer fra andre aktører, skriver Krokan mandag. 

Henning Lunde i Telia Norge sier de ikke vil ha mange ansatte på plass i Barcelona. De siste årene har de kun sendt 1-2 personer, og slik er planen også i år.

Hans kollega i Ice, kommunikasjonsdirektør Reynir Jóhannesson, sa mandag at deres plan var å dra til Barcelona. Nå har selskapet ombestemt seg.

SISTE: Ice deltar ikke på MWC 2020

Onsdag formiddag sendte Ice ut en pressemelding der de skriver at de har fulgt nøye med på situasjonen etter utbruddet av det nye koronaviruset. Etter en helhetlig risikovurdering har selskapet besluttet å ikke delta på årets mobilkongress i Barcelona.

– Det viktigste for selskapet har vært å ivareta de ansattes helse og bekymringer knyttet til en slik deltakelse. Vi vil i tiden fremover finne andre løsninger for å møte relevante partnere, myndigheter og andre aktører vi skulle møte i Barcelona, sier Eivind Helgaker, administrerende direktør i Ice.

Ingen virus-henvendelser foreløpig

Innovasjon Norge organiserer den norske paviljongen under Mobile World Congress. 

Direktør for Innovasjon Norges kontor i Madrid, Grethe Bergsland, skriver i en epost til Inside Telecom at de foreløpig ikke har fått noen henvendelser fra norske selskaper angående koronaviruset. 

Fra messegulvet i 2019. <i>Foto:  Håvard Fossen</i>
Fra messegulvet i 2019. Foto:  Håvard Fossen

Når vi spør om de har fått noen henvendelser fra selskaper som er bekymret for virus, svarer hun slik:

– De fleste som deltar på MWC har booket i lang tid i forkant, så det er ikke vanlig at vi mottar henvendelser fra nye selskaper som vurderer deltakelse så tett opp til messen. For øvrig følger vi situasjonen nøye og følger råd fra UD, spanske myndigheter og arrangøren GSMA. Disse rådene videreformidler vi til utstillerne når det er relevant, skriver Bergsland. 

Smartmobilsalget ned 40-50 prosent

Koronaviruset forstyrrer ikke bare mobilmessen i Barcelona. Den 3. februar måtte analytikerne i Canalys sende ut en oppdatering av sine analyser for produksjonen av smartmobiler i første kvartal. Opprinnelig spådde Canalys en nedgang i første kvartal på sju prosent for smartmobiler og åtte prosent for PC-er, sammenliknet med året før.

På grunn av at viruset har ført til stenging av flere fabrikker, endrer de denne prognosen til en nedgang på 40-50 prosent for smartmobiler og 20 prosent for PC-er. Dette forutsetter at normaltilstanden gjenopprettes i slutten av februar, slik at markedet har en hel måned å ta seg igjen på. Det er nødvendigvis en optimistisk forutsetning.

Fra Kina til verden

Noe av bakgrunnen for de nye prognosene er at hele forhandlerkjeder i Kina har stengt butikkene. Det gjelder Apple, som har stengt alle sine butikker, men også produsenter som i stor grad benytter seg av butikker, som Huawei, Xiaomi, Oppo og Vivo.

Canalys regner også med at produktlanseringer vil bli utsatt eller avlyst i perioden, blant annet fordi store samlinger av mennesker ikke er tillatt i Kina. I det hele tatt er klimaet for lansering av nye produkter ikke særlig godt i Kina når oppmerksomheten er fokusert på koronaviruset. Det rammer også 5G-lanseringer i Kina og i andre land, der skepsisen til store forsamlinger er stor under virusutbruddet.

De helt store påvirkningene av produksjonen kommer dersom de store fabrikkene som produserer for andre, som Foxconn og Compal, blir påvirket. Da kan det globale markedet bli rammet hardt, særlig produsenter som Apple, med stor produksjon i Kina.

Arne Erik Berntzen er IT-direktør i Posten Norge, som nå har tatt i bruk 5G i stedet for ADSL i Elverum. Det er trolig startskuddet for en større omlegging.
Les også

Posten tar i bruk 5G som erstatning for kablet nettverk. IT-direktøren tror dette er fremtiden

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.