Mye å spare

Her skannes 100.000 brev hver eneste dag.

Mye å spare
Dette bildet viser Nets-ansatte, betalt av Nav, som skanner innkomne brev. Mange av dokumentene er skjemaer brukerne selv må skrive ut, fylle ut for hånd, og sende til Nav i posten, melder NRK som tidligere denne uken presenterte saken. Bilde: Silje Sande/NRK

KOMMENTAR: Se godt på bildet som pryder toppen av denne saken. Det er tatt av NRK-journalist Silje Sande og viser NAV-ansatte som skanner innkomne brev. Avdelingen, som teller 21 personer, er produktive. Hver dag blir det digitalisert, eller skannet, 100.000 brev som har kommet til Nav.

– Det er en god løsing, fordi det er bedre enn at alt bare var på papir, sier IKT-direktør i Nav Nina Aulie til NRKs journalister. Hun tar feil. Det er en elendig løsning. Men den er bedre enn alternativet – å kjøre gjennomførte papir-baserte prosesser.

Elendige løsninger er det flust av i offentlig sektor. Manuelle arbeidsprosesser (eller skal vi kalle det meningsløse arbeidsoppgaver?) gjør at vi bruker langt mer penger enn hva vi trenger på å få «hjulene til å gå rundt» i samfunnet vårt. I privat sektor er dette skrelt vekk. En bedrift som hadde operert som Nav hadde sett skifteretten i hvitøyet.

Men: Det er meningsløst å kritisere Nav for dette. De gjør så godt de kan innenfor de rammene de har. Etaten har fått bevilget over tre milliarder kroner til å digitalisere virksomheten – og de jobber med saken.

Bildet av de brev-ansatte i Nav er egentlig et bilde fylt av håp, både for den nye regjeringen og for oss som betaler og nyter godt av offentlige tjenester. Bildet forteller at innsparings- og gevinstpotensialet er enormt. Bildet forteller at det nesten ikke kan bli verre.

For Erna Solberg og Siv Jensen er dette en enorm mulighet. De har lovet sine velgere at det skal bygges veier og bedre helsetjenester. De har lovet lavere skatter, og at handlingsregelen skal ligge fast. Det er, alt annet likt, et regnestykke som ikke går opp. En opplagt mulighet for å redde det hele er en dramatisk digitalisering av offentlige tjenester.

Siden offentlige etater ikke opererer i et marked, som vil straffe sløsing av ressurser på en nådeløs måte, er de prisgitt ledere. Politikere er de lederne vi har valgt for å påse at departementer og underliggende etater ikke søler vekk ressursene de har fått tildelt. De siste åtte årene har det ikke vært grunn til å rose de ansvarlige statsrådene for Nav, Politiet eller helsevesenet for deres innsats. Takken de fikk var avskjed på grått papir fra velgerne Men, dessverre, henger det nok ikke sammen med den innsatsen de har hatt for å digitalisere offentlig sektor.

Hvem som vil bli statsråder i den nye regjeringen blir etter alle solemerker kjent onsdag neste uke. Jobb nummer én for samtlige statsråder bør være å undersøke hvordan de kan bli kvitt meningsløse arbeidsoppgaver.

    Les også:

Les mer om: