FORBRUKERTEKNOLOGI

Mye arbeid gjenstår i Windows Vista

Kompatibilitetsproblemer og mengder av småfeil preger den andre betautgaven av Windows Vista.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. mai 2006 - 11:38

Microsoft gjorde tidlig i forrige uke Windows Vista Beta 2 tilgjengelig for medlemmer av blant annet MSDN. I løpet av noen uker skal inntil to millioner andre også få laste ned denne betautgaven.

I uken som har gått siden betaen ble tilgjengelig for de mest interesserte, har mange av testerne publisert rapporter om førsteinntrykkene av versjonen, som altså snart skal gjøres tilgjengelig også for «mannen i gata». Men stadig er det mange større og mindre feil i betaen, som raskt oppdages av testerne, uten at det dreier seg om helt spesielle brukermønstre. Dette dreier seg blant annet om kompatibilitetsproblemer knyttet til eksisterende applikasjoner og manglende driverstøtte. For de det gjelder kan dette være en virkelig nedtur, mens andre nok vil kunne oppleve bruk av Vista-betaen som relativt problemfritt.

Noen av applikasjonsproblemene kan nok blant annet skyldes av Windows Vista ikke leveres med .NET 1.1, som ifølge flere anmeldere ikke lar seg installere smertefritt.

Robert McLaws skriver på nettstedet LonghornBlogs.com at det han opplever som det verste problemet, er den økte bruken av grafikkprosessoren i hans bærbare PC. Brukergrensesnittet i de fleste utgavene av Windows Vista, Aero, tar i bruk grafikkprosessoren i PC-ene i langt større grad enn tidligere, hvor skrivebordet i stor grad er blitt tegnet opp av CPU-en. Siden grafikkløsningene i mange av dagens bærbare PC-er ikke er optimalisert for å brukes kontinuerlig, fører dette ifølge McLaws til høy varmeutvikling og betydelig redusert batteritid.

Paul Thurrot holder fortsatt på å skrive en anmeldelse av Windows Vista beta 2, men også han til nå fokusert mye på kompatibilitetsproblemene. Men han roser Vistas nye kompatibilitetsfunksjonalitet, som automatisk skal finne ut hva eventuelle installasjonsproblemer skyldes, for så å forsøke å løse problemet.

    Les også:

På den positive siden melder både McLaws og andre om noe bedre stabilitet generelt, og at operativsystemets ytelse er blitt betraktelig bedre. Dessuten mener enkelte at installasjonsprosessen er blitt mer informativ. Til gjengjeld mener andre at den store mengden av dialogbokser som brukerne må klikke seg gjennom, fortsatt er irriterende, selv om antallet skal ha blitt redusert i forhold til tidligere versjoner.

Når det gjelder småfeil, er Chris Pirillos omtale allerede blitt karakterisert som den mest grundige noen sinne. Riktignok fokuserer den på detaljer, blant annet bruk av fonter, i grensesnittet, men den viser en del av feilene som kan oppdages i løpet av noen timers testing. Ikke nok med det - noen dager senere har han skrevet en oppfølger som tar for seg ytterligere 67 feil.

Mye av driverproblematikken vil Microsoft delvis kunne overlate til maskinvareprodusentene. Siden Windows Vista etter all sannsynlighet vil være et svært utbredt operativsystem om noen år, så kan ikke maskinvareprodusentene ta seg råd til ikke å være med fra starten av. Men manglende maskinvarestøtte kan bety at færre vil teste den nåværende betaen, noe som vil gå utover Microsofts arbeid med å få Windows Vista så feilfritt som mulig innen lanseringen.

Manglende kompatibilitet med applikasjoner er verre. Mange er avhengige av, eller i hvert fall ønsker å benytte programvare som ikke lenger videreutvikles. Greier ikke Microsoft å få disse til å fungere med Windows Vista, er i praksis det kommende operativsystemet ikke noe alternativ for disse. Microsoft utvikler nå Microsoft Application Compatibility Toolkit V5.0, som skal kunne identifisere utfordringer ved bruk av dagens applikasjoner sammen med Windows Vista. Dette verktøyet er foreløpig tilgjengelig i en begrenset betautgave. Mer informasjon finnes på denne siden.

Mange av de mindre feilene, mange mer som irritasjonsmomenter enn direkte feil å regne, bør være håndterbare. Utfordringen til Microsoft er at november, tidspunktet når Windows Vista skal bli tilgjengelig for Microsofts storkunder, nærmer seg raskt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.