BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mye bedre gatebilde-visning i Google Earth 6

Dessuten har antallet 3D-objekter vokst noe voldsomt.

Google Earth 6 kan vise 3D-modeller av trær. Her vises landskapet i nærheten av Golden Gate Bridge i San Francisco.
Google Earth 6 kan vise 3D-modeller av trær. Her vises landskapet i nærheten av Golden Gate Bridge i San Francisco.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. nov. 2010 - 13:54

Google kom i går med en betaversjon av den sjette utgaven av selskapets virtuelle globus, Google Earth.

Det er tre nyheter i programmet som spesielt spennende. Den viktigste er nok at Street View-bildene er langt mer sømløst integrert enn tidligere. Pegman-figuren som er kjent fra Google Maps kan nå dras over landskapet og viser hvor Street View-bildene er tilgjengelige. Man kan da dykke ned i bildene og navigere med piltaster eller rullehjulet på musen. Det er også mulig å skifte over til navigasjon på bakkenivå (Ground-level navigation) ved hjelp av et trykk på en knapp. Dette gir en spesiell opplevelse på steder hvor det er laget 3D-modeller av bygningene.

Den andre store nyheten er at Google Earth nå har fått 3D-modeller av store mengder trær.

I alt skal Google ha laget 3D-modeller av omkring 50 ulike sorter trær. Disse vises i områder hvor de ulike sortene er vanlige. For eksempel vises det oliventrær omkring Akropolis i Athen.

Selv om Google Earth nå viser omtrent 80 millioner trær, så er det bare en liten andel av det virkelige antallet, som ifølge Google antas å være 400 milliarder. Selskapet kommer til å øke mengden av trær og områdene hvor 3D-trærne vises, i tiden framover.

Det må legges til at visningen av 3D-trær ser ut til å være knyttet til språkinnstillingene. Muligheten til å skru på visningen kom først fram (under valget for 3D-bygninger) da vi byttet fra norsk til engelsk språkdrakt.

Nederst i vinduet vises nå datoen på det eldste, tilgjengelige bildematerialet fra området som vises i Google Earth. Ved å trykke på datoen, skiftes visningen om til dette gamle materiale. Det tilbys blant annet bilder London som stammer fra 1940-tallet. Blant annet er det interessant å se utviklingen av Heathrow Airport siden den tid.

I Pro-utgaven av Google Earth 6 er det nå i tillegg mulig å måle distanser på bakken, men også høyden og bredden av 3D-bygninger.

Det er en del endringer i systemkravene som stilles av denne versjonen av Google Earth. Blant annet støttes ikke lenger PowerPC-baserte Mac-er, og den laveste versjonen av Mac OS X som nå støttes, er 10.5.

Windows-versjonen krever nå Windows XP eller nyere, mens Linux-versjonen nå er basert på Linux Standard Base (LSB), noe som skal bidra til bedre kompatibilitet med ulike Linux-distribusjoner, men som altså krever at LSB er installert på maskinen.

Google Earth 6 beta kan lastes ned fra denne siden.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.