Mye bedre grafikk i helt ny KDE-versjon

Skrivebordsmiljøet KDE til blant annet Linux kom i dag i ny versjon, basert på Trolltechs Qt 4.

Mye bedre grafikk i helt ny KDE-versjon

Skrivebordsmiljøet KDE til blant annet Linux kom i dag i ny versjon, basert på Trolltechs Qt 4.

KDE Desktop er sammen med GNOME de to vanligste skrivebordsmiljøene for Linux. Riktignok kan KDE og KDE-programmer også kjøres på andre plattformer, til og med i Windows, men det er først og fremst Linux-miljøet som har omfavnet KDE.

I dag kom den fjerde store versjonen av KDE, riktignok flere måneder senere enn først planlagt, men med mange betydelige nyheter og forbedringer.

KDE 4 er nå basert på Trolltechs Qt 4.0-rammeverk, men skal være bakoverkompatibel med programvare tilpasset eldre utgaver. Programvare som lages spesifikt for KDE 4, ikke kunne kjøres i eldre versjoner av KDE.

En sentral nyhet i KDE 4 er Phonom-rammeverket for multimedia. Dette skal gi plattformuavhengig multimediestøtte til alle KDE-applikasjonene. Dessuten skal Solid-rammeverket for maskinvareintegrasjon gjøre det enklere å samhandle med maskinvareenheter, også flyttbare, i tillegg til at det tilbyr verktøy for bedre strømstyring.

Selve skrivebordet, Plasma, inkluderer nå nytt skrivebordsgrensesnitt med paneler, menyer og widgets, samt en dashboard-funksjon. Nye, grafiske effekter for interaksjon med vinduene skal være inkludert i vindushåndtereren KWin.

KDE Desktop 4

Det er i mye større grad blitt tatt i bruk vektorbasert grafikk, noe som gjør at vinduer, ikoner og andre visuelle elementer skalerer pent når skjermoppløsningen endres. Maskinvareakselerert opptegning skal gi en jevnere og mer behagelig brukeropplevelse. Dette oppnås også gjennom ThreadWeaver-biblioteket, som bedre skal utnytte flerkjernede prosessorer.

KDE har fått et nytt verktøy for filbehandling, Dolphin, og en ny dokumentviser, Okular, med støtte for en rekke formater, inkludert PDF og OpenDocument Format.

KDE Okular

Mange av nyhetene i KDE 4 kan studeres nærmere i denne visuelle guiden som er tilgjengelig her.

Enkelt Linux-distributører har planene klare for når KDE 4 skal inkluderes.

Brukere av Gentoo Linux kan allerede laste ned de nødvendige filene her, mens Fedora vil tilby KDE 4 i Fedora 9, som skal komme i april.

En oppdatering til Kubuntu 7.10 "Gutsy Gibbon" skal nå være tilgjengelig, mens den kommende 8.04 "Hardy Heron" vil ha KDE 4 inkludert.

Mandriva skal tilby pakker til 2008.0, mens pakker til openSuse 10.2, 10.3 og Factory allerede skal være tilgjengelige. KDE 4 vil være inkludert i openSuse 11.0.

Det planlegges i tillegg en rekke live-CDer som inkluderer KDE 4.

Til toppen