Mye høyere fart med ny type fiber

Sammenlignes med en sju felts motorvei i tre høyder.

Mye høyere fart med ny type fiber
Forskere har utviklet fiberkabler som kan overføre mye mer data enn kablene som brukes i dag. Bildet viser derimot helt ordinære fiberkabler. Bilde: PantherMedia / Rudolf Friederich

Forskere ved Eindhoven University of Techlology (TU/e) i Nederland og University of Central Florida (CREOL) i USA har gjennomført en vellykket overføring av rekordhøye 255 terabit per sekund over en ny type fiber som tillater 21 ganger mer båndbredde enn tidligere tilgjengelig i kommunikasjonsnettverk. Denne nye typen fiber kan være et svar til å redusere det kommende presset på optisk overføringskapasitet som forårsakes av økende forespørsel på båndbredde.

For å overføre mer informasjon gjennom dagens optiske glassfibre, er et alternativ å øke styrken på signalene for å overkomme tap som skyldes iboende svakheter i glasset som fibrene lages av. Men økningen i signalstyrken skaper fotoniske, ikke-lineære effekter som begrenser mengden informasjon som kan gjenopprettes etter overføring over ordinær fiber.

Teamet hos TU/e og CREOL, som er ledet av Chigo Okonkwo, førsteamanuensis ved Electro-Optical Communisations (EOC) forskningsgruppe ved TU/e, og Rodrigo Amezcua Correa, en professor i mikrostrukturerte fibre ved CREOL, har demonstrert en ny potensiell type fiber som vil øke overføringskapasiteten. Dette skriver forskerne i en artikkel som er publisert i journalen Nature Photonics denne uken.

Sju kjerner

Den nye fiberen har sju forskjellige kjerner som lyset kan ledes gjennom, i stedet for én kjerne, slik som i dagens beste fiberkabler. Dette kan sammenliknes med å gå fra en enveiskjørt vei til en syv-felts motorvei. Det ble innført også to ortogonale dimensjoner for datatransport – som om tre biler kan kjøre oppå hverandre i samme kjørefelt. Kombineres dette, får de en brutto gjennomstrømning på 255 terabit per sekund over en fiberlink. Dette er mer enn 20 ganger enn dagens gjennomstrømning, som vanligvis ligger på mellom 4 og 8 terabit per sekund.

– Med en diameter på mindre enn 200 mikrometer, tar ikke denne fiberen merkbart mer plass enn de konvensjonelle fibrene som allerede er i bruk. Disse oppsiktsvekkende resultatene gir definitivt mulighetene til å oppnå overføringer på petabit per sekund, noe som fokuset til EU-kommisjonen i det kommende sjuårs forskningsprogram Horizon 2020, sier Okonkwo i en pressemelding.

Daniel Brombach er skoleelev og har skrevet denne artikkelen i forbindelse med Operasjon Dagsverk.