Mye mer strøm via USB

Med opptil 100 watt kan til og med bærbare pc-er lades.

I framtiden vil USB kanskje bli brukt som strømforsyning til bærbare pc-er også, på samme måte som teknologien benyttes til dette av de fleste smartmobiler i dag.
I framtiden vil USB kanskje bli brukt som strømforsyning til bærbare pc-er også, på samme måte som teknologien benyttes til dette av de fleste smartmobiler i dag. (Bilde: PantherMedia / Jens Klingebiel)

Med opptil 100 watt kan til og med bærbare pc-er lades.

USB-porter har helt siden versjon 1 kunne forsyne periferienheter med strøm. Hvor mye hver port kan levere, avhenger av versjonen og behovet til periferienheten. USB 2.0 kan levere opptil 500 milliampere med en spenning på 5 volt, altså 2,5 watt. Med USB 3.0 er strømmengden økt til 900 milliampere, altså nesten 5 watt. Men det finnes også en del unntak. En oversikt finnes hos Wikipedia.

Noe av hensikten med denne funksjonaliteten, er at man skal slippe å måtte koble de USB-tilkoblede enhetene til en separat strømforsyning. Desto færre kabler, desto bedre.

Men 5 watt er ikke nok til å drive alle enheter. De fleste eksterne harddisker, skrivere og skjermer trekker betydelig mer.

I forrige uke kunngjorde derfor USB 3.0 Promoter Group at USB Power Delivery-spesifikasjonen er ferdig. Denne utvider mulighetene USB-teknologien har til å levere strøm til eksterne enheter – opptil 100 watt – men krever at det brukes USB Power Delivery-spesifiserte kabler. Dette blant annet av sikkerhetsårsaker. Dersom dagens kabler benyttes, vil ikke teknologien levere mer effekt enn i dag.

Med opptil 100 watt effekt* og spenningsnivåer på enten 5, 12 eller 20 volt, vil USB Power Delivery være i stand til å drive svært mye av dagens USB-utstyr. Tanken er også at bærbare pc-er skal kunne lades ved hjelp av en USB-kabel.

– Vi ser for oss et betydelig skritt i retning av universell lading basert på denne spesifikasjonen, ikke minst for lading av bærbare pc-er ved hjelp av standardiserte USB-strømforsyninger, eller ved tilbling til USB-huber og skjermer med integrert USB Power Delivery-støtte, sier Brad Saunders, formann i USB 3.0 Promoter Group, i en pressemelding.

USB Power Delivery-spesifikasjonen er tilgjengelig sammen med USB 3.0-spesifikasjonen via denne siden.

USB Power Delivery må forøvrig ikke forveksles med PoweredUSB, som er en proprietær variant av USB.

Oppdatert: Det må presiseres at det kun er med 20 volt spenning at effekten er på 100 watt.

    Les også:

Til toppen