BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mye nytt i Chrome 35

Både for brukere og utviklere.

Chrome 35 inkluderer blant annet en sikkerhetsfiks som hindrer at uvedkommende kan avlytte mikrofonen.
Chrome 35 inkluderer blant annet en sikkerhetsfiks som hindrer at uvedkommende kan avlytte mikrofonen.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. mai 2014 - 11:41

Google kom i går med Chrome 35 til både Windows, OS X, Linux og Android.

De fleste av nyhetene i pc-utgavene har vi allerede omtalt i denne artikkelen. Kort oppsummert inkluderer dette en håndfull ECMAScript 6-funksjoner som kan gjøre JavaScript-applikasjoner raskere og mer minneeffektive, samt offisiell støtte for Shadow DOM. Google opplyser her at Chrome 35 tilbyr mer utviklerkontroll over input fra berøringsskjermer. Betautgaven av Chrome 35 støttet CSS-egenskapen touch-action, som gjør det mulig å deaktivere all eller utvalgt berøringsstøtte på blokknivå i HTML-dokumenter. Men på denne siden er det oppgitt at aktivering av denne støtten har blitt utsatt «på grunn av nettsted-feil».

En annen nyhet er at utviklere nå har muligheten til å bruke kombinasjonen av Ctrl-knappen og musehjul til noe annet enn tradisjonell zooming i nettleseren. I Google Maps innebærer dette nå at man zoomer innover eller utover i kartet, i stedet for at størrelsen på innholdet forstørres eller forminskes.

Chrome 35 inkluderer dessuten 23 sikkerhetsfikser, inkludert én som fjerner en sårbarhet som skal ha gjort det mulig for angripere å lytte til det brukeren sier i mikrofonen.

Android-utgaven

Chrome 35 for Android inkluderer også en del egen, ny funksjonalitet. En nyttig funksjon er muligheten for å gjenåpne faner som man nylig har lukket. De fleste har nok opplevd at de har lukket feil fanen eller funnet ut at man likevel ikke er ferdig med å lese fanen man nettopp har lukket. I desktop-utgavene har dette vært mulig lenge.

Den nye Chrome-utgaven for Android har fått støtte for fullskjerms video med undertekster og HTML5-kontroller. Dessuten støtter den nå visse Android-enheter som kan vise flere vinduer på en gang.

Det loves også støtte for overføring av enkelte videoer til Chromecast. En oversikt over multimedieformatene Chromecast støtter, finnes her.

Chrome 35 til Android rulles gradvis ut via Google Play, så det kan ta en dag eller to før alle kan laste den ned. I Chrome 34 kan eksperimentell Chromecast-støtte aktiveres ved å skrive det følgende inn i adressefeltet: chrome://flags/#enable-cast.

En annen Chrome-innstilling som mange med moderne Android-enheter med fordel kan justere, er en som tilsynelatende kontrollerer hvor mye RAM Chrome får bruke: chrome://flags/#max-tiles-for-interest-area. Dersom man har en enhet som oftest har ledig minnekapasitet, vil en oppjustering av denne grensen føre til raskere og mer smidig opplevelse, blant annet i forbindelse med videoinnhold. Både denne og flere andre innstillinger er omtalt her.

Men slike endringer gjøres helt på egen risiko!

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.