UTVIKLING

Mye nytt i neste Internet Explorer

I alle fall for utviklere.

GamePad API er blant webteknologiene som sannsynligvis vil støttes av Internet Explorer 12.
GamePad API er blant webteknologiene som sannsynligvis vil støttes av Internet Explorer 12. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. mai 2014 - 08:48

Microsoft åpnet denne uken en offisiell utgave av nettstedet status.modern.ie. Dette nettstedet forteller hvilke planer Microsoft har for implementeringer av webteknologier i neste utgave av Internet Explorer, samt hva som ikke planlegges eller allerede finnes i eldre versjoner av nettleseren. Det er rett og slett en offentlig kopi av prioriteringslisten til IE-teamet.

Fordi Internet Explorer gis ut i en helt ny versjon såpass sjeldent, er det en omfattende liste med teknologier som nå implementeres hos Microsofts IE-team. Det aller meste støttes dog allerede av én eller flere andre nettlesere. Det dreier seg langt ifra om bare ferdige webstandarder. Noe av det som nå er i utvikling hos Microsoft, befinner seg egentlig bare på utkastnivået, men spesifikasjonene er trolig ganske stabile likevel.

Blant de mange nyhetene som neste IE skal støtte, er Web Audio API for JavaScript-basert prosessering og syntetisering av lyd i webapplikasjoner, Media Capture and Streams som gir tilgang til blant annet mikrofon eller videokamera i brukerutstyret – noe som er vesentlig for videokonferanser, HTTP/2 og flere nyheter fra ECMAScript 6, inkludert Promises. Det sistnevnte skal kunne bidra til enklere og ryddigere asynkron koding.

Vurderes

Listen inkluderer også en oversikt over teknologier som Microsoft fortsatt vurderer å støtte, men hvor det ennå ikke er tatt noen beslutning. Dette inkluderer CSS for trykt innhold, HTML Imports og CSS-baserte, visuelle filtre for DOM-objekter.

Ingen planer

Oversikten viser også hvilke webteknologier som Microsoft fortsatt ikke har noen planer om å støtte, i alle fall foreløpig. Dette inkluderer gamle kjenninger som MathML og Microdata, men også nyere teknologier som WebRTC for sanntidskommunikasjon, som allerede brukes av enkelte nettsteder, SQLite-API-et Web SQL Database og bildeformatet WebP.

I en introduksjon til den nå offisielle oversikten, opplyser Microsoft at prioriteringene i særlig grad skal reflektere tre målsetning – å få flest mulig av brukerne til å bruke den nyeste IE-utgaven, sikkerhet og dessuten interoperabilitet og kompatibilitet.

– [...] dersom en webstandard krever én atferd, men andre nettlesere og nettsteder forventer en annen atferd, sørger vi for at nettstedene rett og slett virker for våre brukere. Deretter engasjerer vi oss i standard-arbeidsgruppene for å få oppdatert standarden til den atferden som gir interoperabilitet. Det meste av dette målet oppmuntrer til pragmatisme i stedet for å klamre seg til snevre prinsipper, skriver Microsofts Sam George i blogginnlegget.

Hele det nye nettstedet er forøvrig utgitt med enten Apache V2-lisens eller Creative Commons Attribution v2-lisens.

Også Chromium-prosjektet som Google Chrome er basert på, oppdaterer en tilsvarende oversikt over hvilke teknologier som støttes av nettleseren og over hva som planlegges.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.