Mye nytt i oppdatert Qt-utgave

Norske Trolltech lanserte i dag en oppdatert utgave av utviklings-plattformen Qt.

Norske Trolltech lanserte i dag en oppdatert utgave av utviklings-plattformen Qt.

Trolltech lanserte i dag versjon 4.1 av utviklingsprogramvaren Qt som kan brukes til å utvikle programvare på tvers av flere plattformer. Dette er den første oppdateringen til Qt 4.0 som inneholder ny funksjonalitet. Qt 4.0 kom i slutten av juni år.

I tillegg til flere ytelses- og stabilitetsforbedringer, inkluderer Qt 4.1 nå integrert støtte for visning av SVG-tegninger og -animasjoner (Scalable Vector Graphics). Det er Tiny-profilene av SVG 1.1 og 1.2 som støttes.

PDF-støtte er blitt bygget inn i utskriftssystemet til Qt, slik at brukerne nå skal kunne skrive ut direkte til PDF-formatet på samme måte som de sender utskriftsjobber til en skriver.

Qt 4.1 inkluderer et lettvekts testrammeverk for rask, tråd- og typesikker testing av Qt-baserte applikasjoner og biblioteker.

Andre nyheter inkluderer et redigeringsverktøy i Qt Designer for å lage interaktive menyer og handlinger. Dette åpner blant annet for å dra og slippe handlinger inn i menyer og verktøylinjer.

Nye stedfortredermodeller tillater visningsspesifikk sortering og filtrering av dataene som vises ved å bruke elementvisninger. Qt 4.1 støtter også blant annet piksel- og sample-buffere, og har fått en ny klasse for utheving av syntaks inkludert i rammeverket for tekstvisning.

Integrasjonen med Microsoft Visual Studio .NET skal være forbedret, inkludert binærfiler for 2005-versjonen av Microsofts utviklerverktøy.

Dessuten har Qt 4.1 fått støtte for nettverks proxy-servere ved å benytte SOCKS5-protokollen og støtte for OLE-verb og MIME-datahåndtering i ActiveQt.

En siste nyhet er Universal Binaries for Mac OS X. Dette skal gjøre det enkelt å lage universelle binærfiler for Mac OS X, uten tillegg. Dette betyr at binærfilene kan kjøres på både PowerPC-baserte og Intel-baserte Macintosh-maskiner.

En komplett liste over nyhetene i Qt 4.1 finnes på denne siden. Den nye utgaven er tilgjengelig i en evalueringsutgave her.

Trolltech tilbyr Qt med to forskjellige lisenser, en fritt tilgjengelig for bruk i åpen kildekode, og en kommersiell lisens for bruk i lukket programvare.

Til toppen