Mye nytt på superdatatoppen

En oppdatert utgave av topplisten for superdatamaskiner ble publisert i helgen. Helt i toppen har det ikke overraskende dukket opp flere nyheter.

En oppdatert utgave av topplisten for superdatamaskiner ble publisert i helgen. Helt i toppen har det ikke overraskende dukket opp flere nyheter.

Verdens to kraftigste datamaskiner er fortsatt NECs Earth Simulator (35,86 teraflops) og ASCI Q ved Los Alamos National Laboratory (13.88 teraflops). Men tredjeplassen er ny.

Som kjent har Virginia Polytechnic Institute and State University sammen med Apple bygget et system bestående av 1100 Apple G5-maskiner, hver utstyrt med to prosessorer. Maskinen som fortsatt ikke er ferdig fininnstilt, leverer nå en ytelse på 10,3 teraflops. Systemet heter offisielt X, men kalles gjerne Big Mac. Ifølge News.com har systemet kostet 5,2 millioner dollar.

    Les også:

En annen nyhet på listen er en AMD Opteron-klynge bestående av 2816 prosessorer som er bygget av Linux Networx for Los Alamos National Laboratory. Denne har en ytelse på omtrent 8 teraflops, noe som er tilstrekkelig for en sjette plass.

Listen settes opp etter resultater målt med ytelsestesten Linpack, som blant annet løser lineære ligninger.

Til nå har 131 systemer levert en Linpack-ytelse på mer enn 1 teraflops. Den totale ytelsen til alle maskinene på listen er nå 528 teraflops, noe som er en kraftig økning i forhold til de 375 teraflops som var den samlede ytelsen for et halv år siden, forrige gang listen ble oppdatert. Det tregeste systemet på den nye listen har en ytelse på 403,4 gigaflops, mot 245,1 gigaflops ved forrige oppdatering.

Etter en økning fra 119 til 189 systemer, er Intel ny blitt den dominerende prosessorleverandøren på listen. Deretter følger Hewlett-Packard med PA-RISC og IBM med Power-arkitekturen.

IBM er derimot den dominerende leverandøren målt etter ytelsen på maskinene. Totalt 35,4 prosent av den totale ytelsen leveres av IBM-maskiner. Deretter følger HP med 22,7 prosent og NEC med 8,7 prosent.

Når det gjelder antallet systemer på listen, er det HP som leder med 165 systemer. Men IBM nærmer seg, selskapet har 159 systemer blant de 500 raskeste. På tredjeplass finner vi SGI med 41 systemer.

Ni av de ti raskeste systemene, 50 prosent av alle de 500 systemene og 57 prosent av den totale ytelsen er installert i USA. Men førsteplassen tilhører altså fortsatt Japan.

90 prosent er maskinene er derimot produsert i USA.

Til toppen