Mye nytt ventes i kommende Firefox

Tiden er snart innen for mer funksjonalitet i Mozillas Firefox. Versjon 1.1 kan ventes i juni.

Tiden er snart innen for mer funksjonalitet i Mozillas Firefox. Versjon 1.1 kan ventes i juni.

Det var i går seks måneder siden Mozilla Foundation lanserte nettleseren Firefox. Nå er stiftelsen snart klar med den første store oppdateringen, versjon 1.1, også kjent under kodenavnet "Deer Park".

Selv om Firefox er blitt oppdatert tre ganger det siste halvåret, har disse oppdateringen i all hovedsak vært knyttet til lapping av sikkerhetshull og andre feil i koden. Ny funksjonalitet har primært kommet gjennom nye utvidelser (extensions), de fleste utgitt av tredjepartsleverandører.

En del av nyhetene som ventes å komme i Firefox 1.1, er allerede blitt omtalt i forskjellige blogger og diskusjonsfora. Dette inkluderer forbedringer av "bfcache", noe som skal gjøre det raskere for nettleseren å vise sider som brukeren nylig har besøkt. Slik Firefox fungerer nå, må hver side rendres på nytt for hver visning, basert på dokumenter som er mellomlagret lokalt. Med forbedringene som trolig kommer i Firefox 1.1, skal navigering med "forover"- og "bakover"-knappene gjøre at de cachede sidene vises langt raskere. Det ventes også andre forbedringer knyttet til caching av websider, noe som i enkelte tilfeller skal kunne redusere tiden det tar å laste websidene.

Intern støtte for SVG-basert (Scalable Vector Graphics) vektorgrafikk er også planlagt. I dag må Firefox-brukerne laste ned en plug-in fra Adobe for at nettleseren skal kunne støtte dette.

En nyhet mange vil sette pris på, er det nye systemet for programvareoppdateringer. I dag må brukerne laste filer på flere megabytes for å oppdatere Firefox, uavhengig av hvor store endringer som er blitt gjort. Det nye oppdateringssystemet som planlegges, ventes å fungere slik at kun mindre filer må lastes ned og installeres. Trolig kan dette gjøres mer eller mindre automatisk.

    Les også:

Installasjon og administrasjon av utvidelsene (extensions) skal forbedres på en måte som primært får betydning for utviklerne av utvidelsene. Dette er beskrevet på denne siden.

Dessuten planlegges en svarteliste over utvidelser som er sentralt administrert. Firefox skal da jevnlig sjekke listen og deaktivere de svartelistede utvidelsene som eventuelt er installert på maskinen.

Et mer brukervennlig dialog for å endre innstillingene i Firefox er også i vente. Dessuten skal håndteringen av filer for nedlasting bli betydelig forbedret.

"Sanitize Firefox" skal være en funksjon som gjør det enklere å rydde opp og slette historikk, cookies, lagrede passord og annet når nettleseren stenges.

Dessuten ventes det at en lang rekke større og mindre feil skal lukes bort, både når det gjelder funksjonalitet i nettleseren og i presentasjonen av websidene.

Ifølge Neowin planlegger Mozilla Foundation å publisere en tidlig betautgave av Firefox 1.1 denne uken. Ifølge Mozilla Foundations veikart, skal en betautgave med komplett funksjonalitet publiseres i mai, men om det er den samme utgaven Neowin hevder vil komme denne uken, er usikkert. Likevel vil nok denne første betautgaven gi spesielt interesserte en brukbar pekepinn om hva som er i vente.

Til toppen