JUSS OG SAMFUNN

Mye offentlig data skal bli gratis

IT-bransjen får et ja - det mest av offentlig betalt innhold og data skal bli gratis, men NRK og kartverket smiler neppe.

27. juni 2005 - 11:56

Prisippet er hentet fra USA: Har det offentlige bidratt med penger, skal produktet være gratis. Dette praktiseres i dag svært forskjellig fra etat til etat og andre offentlige organisasjoner, noe moderinseringsminister Morten A. Meyer nå vil rydde opp i.

Meyer går ikke så langt, men det skal bli "enklere og billigere" og "langt mer" skal bli gratis.

Mot slutten av Bondevik II-regjeringens levetid la Meyer i dag morges frem den nye eNorge-planen. Et av de viktigste punktene i planen er prising av offentlige data som kartinformasjon og statistikk, men Meyer tar også med seg kulturprodukter som film, museumssamlinger, arkiver, radio, musikk og bøker.

Dette vil ramme en rekke institusjoner som etterhvert har skaffet seg betydelig ekstrainntekter på salg av offentlig finansierte innhold. Endringene vil ramme særlig NRK som innholdet blant annet til mobiltelefoner hardt. IT-bransjen har også klaget over at Statens Kartverk har tatt seg godt betalt for kart og kartdata.

- Vil ikke disse organisasjonene klage når de blir fratatt disse inntektskildene, spurte digi.no Meyer om.

- Jeg er forberedt på at det kan komme krav om kompensasjon, var svaret Meyer fikk.

At regjeringen er villig til å la organisjonene beholde ekstrainntektene de har vent seg til vil gjøre det lettere å få gjennomført endringene.

Meyer forskuterer foreløpig den konkrete gjennomføringen, dette skal det komme planer for fremover. Meyer forskutterer derfor både at regjeringen får sitte og legger press på en eventuell arvtager for hva disse skal gjennomføre.

Konkretiseringen av planen og regler for hvordan eventuelt enkelte skal få ta seg betalt vil komme "innen utløpet av 2005". Men Stortingsvalget 12. september vil avgjøre mye.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.