BEDRIFTSTEKNOLOGI

MYE overtidsjobbing i IT-bransjen

Seks av ti IT-ansatte jobber overtid to-tre dager i uken eller mer. Dette er et av resultatene i en undersøkelse om arbeidsforhold i IT-bransjen foretatt av IKT-Norge og digitoday.no.

Therese Werenskiold
13. okt. 2000 - 11:12

Klager familien på at du jobber mye? Kommer du "aldri" hjem til middag?

Du er ikke den eneste. Nesten 80 prosent av de ansatte i IT-bransjen jobber overtid minst en gang i uken. Pizza-leverandørene har gode tider.

Det har lenge vært snakk om at ansatte i IT-bransjen jobber mye. Lange arbeidsdager og mye stress er for mange synonymt med denne bransjen. I en undersøkelse om arbeideforhold i IT-bransjen der rundt 500 personer deltok, viser det seg at disse oppfatningene stemmer.

Over 20 prosent sier de jobber overtid hver dag, mens hele 37 prosent jobber overtid to-tre dager i uken. Over 20 prosent jobber lenge i hvert fall én gang hver uke.

Det betyr at nesten 80 prosent** jobber overtid én eller flere ganger i uken.

14 prosent jobber overtid et par ganger i måneden, og fire prosent sjeldnere. Kun 2,7 prosent sier at de aldri jobber overtid.

Det ser ikke ut til at de ansatte blir syke eller utslitte av den grunn. 20 prosent av de som ikke har vært borte fra jobben på grunn av sykdom det siste året sier de jobber overtid hver dag, og 40 prosent jobber overtid to-tre dager i uken.

De med flest sykedager jobber litt mindre overtid, men godt over 40 prosent av disse jobber likevel utover ordinær arbeidstid mer enn to dager i uken.

Det viser seg at de som jobber mest overtid også er de som får best betalt. Nesten halvparten av de som tjener over 700.000 sier de jobber overtid hver dag. Det samme gjør 30 prosent av de med lønn på mellom 500.000 og 700.000 kroner. Undersøkelsen viser også at det er bedriftsledelsen som har lengst arbeidsdager. 77 prosent av de med lederstillinger i IT-bransjen jobber overtid hver dag.Halvparten av de som har tittelen daglig leder gjør det samme. IT-sjefer og salgs/markedsansvarlige følger like bak, med henholdsvis 35 og 34 prosent som jobber overtid daglig.

De med økonomi-stillinger er mest "jevne" i forhold til overtidsjobbing. Økonomene jobber i snitt to-tre dager overtid i uken.

Blant de som aldri jobber overtid, er det flest som har stillinger innen PR og informasjon. Men det er kun syv prosent av disse som oppgir at de aldri jobber overtid.

De ansatte i Internett-bedrifter er høyest representert blant de som ikke rekker middagen (eller eventuelt spiser sent). Nesten 30 prosent av dotcomerne jobber overtid hver dag, og 38 prosent to-tre dager i uken.

Programvareselskapene har også ansatte som jobber mye. 26 prosent jobber overtid hver dag, og 38 prosent sier de jobber overtid to-tre dager i uken.

17 prosent av maksinvare-medarbeiderne jobber overtid hver dag, mens langt flere (43 prosent) har lange arbeidsdager to-tre ganger i uken.

Les flere resultater fra undersøkelsen her:
Om frynsegodefordeling i IT-bransjen
Om hvem som har aksjer og opsjoner - utenom Korsvold
Ung, rastløs cowboy søker børsbobler og stress
Trivselen øker proporsjonalt med lønnen
Veteranene tjener fortsatt mest
Her ser du hva lønnstoppene driver med
Jobbing med "jern" gir fortsatt best uttelling

** Deltakerne i undersøkelsen hadde kun mulighet til å avgi ett svaralternativ på dette spørsmålet, derfor blir det riktig å legge sammen prosentandelen i hvert svar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.