– Mye raskere apper med .NET Native

Microsoft avduket ny kompilator.

– Mye raskere apper med .NET Native
Aktivering av .NET Native i Visual Studio. Bilde: Microsoft

Programvareytelse og utviklerproduktivitet er gjerne diametrale motsetninger. Fordi det ikke alltid er slik at hvert nanosekund har så stor betydning i programvare til tross for Grace Hoppers ganske overbevisende visualisering av nettopp dette - så bruker de fleste utviklere programmeringsspråk og andre verktøy som setter utviklerens produktivitet foran mest mulig ytelse.

Men alle parter vil være takknemlige dersom man blir tilbudt løsninger som gir betydelig høyere programvareytelse uten at programmeringen tar mye mer tid.

Denne uken, i forbindelse med utviklerkonferansen Build, avduket Microsoft en ny kompilator som i betydelig grad skal kunne bidra til dette. Kompilatoren kalles for .NET Native og har tidligere hatt kodenavnet «Project N».

Foreløpig er .NET Native gitt ut som en «Developer Preview». Så langt er det ifølge Microsoft klart at Windows Store-applikasjoner (Modern UI/Metro) skal kunne starte opptil 60 prosent raskere dersom .NET Native benyttes. Samtidig loves det at applikasjonen vil kreve betydelig mindre minne. Ifølge Microsoft tilbyr .NET Native ytelsen til C++ sammen med produktiviteten til C#. Så får utviklerne vurderer om det er hold i denne påstanden.

Så langt støttes kun Windows Store-applikasjoner for ARM og x64. Støtte for x86 og andre typer .NET-applikasjoner kommer senere.

Ytelse- og minneforbedringene skyldes at Microsoft har refaktorert og optimalisert alt fra Common Language Runtime (CLR) til lenking av biblioteker, i første omgang med tanke på nettopp Windows Store-applikasjoner.

Mer informasjon om .NET Native og hvordan den brukes, finnes her.

«Roslyn»

Microsoft avduket i går også en tidlig versjon av .NET Compiler Platform, tidligere kjent under kodenavnet «Roslyn». Denne skal gjøre C#- og Visual Basic-kompilatorer tilgjengelige som programmeringsgrensesnitt som kan utnyttes av tredjepartsverktøy for kodeanalyse. .NET Compiler Platform er utgitt som åpen kildekode og forvaltes av nyopprettede .NET Foundation.

Oppdatert klokken 13.16 med avsnittet om .NET Compiler Platform

    Les også:

Les mer om: