BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mye raskere grafikk i Opera 12

Klar i alfautgave med maskinvareakselerert 2D- og 3D-grafikk.

Opera Software tilbyr en HTML5-utgave av spillet EmberWind som blant annet utnytter at nettleseren har støtte for maskinvareakselert grafikk.
Opera Software tilbyr en HTML5-utgave av spillet EmberWind som blant annet utnytter at nettleseren har støtte for maskinvareakselert grafikk.

Opera Software kom i går med en alfautgave Opera 12, som har kodenavnet «Wahoo». Denne versjonen inneholder en rekke nyheter under skallet. Dette betyr først og fremst raskere visning av innhold og utviklet standardstøtte.

Dagens Opera-utgaver er utstyrt med grafikkakseleratoren Vega. Til tross for at dette er en ren programvareløsning, har Opera hengt ganske godt med i konkurransen med konkurrentene, som samtlige har mer eller mindre omfattende støtte for maskinvareakserert grafikk.

Med Opera 12 erstattes Vega med en maskinvareakselert grafikkmotor. I Operas tilfelle betyr det at ikke bare utvalgte deler av webinnholdet blir tegnet opp ved å utnytte datamaskinens grafikkprosessor, men også selve brukergrensesnittet til nettleseren. Dette skal redusere belastningen på CPU-en, som dermed får mer kapasitet tilgjengelig til å gjøre andre oppgaver.

Opera 12 skal også støtte maskinvareakselert 3D-grafikk via webstandarden WebGL. Denne standarden er foreløpig ikke så mye brukt, men i går kunngjorde Google at Google Maps nå utnytter WebGL for å vise blant annet 3D-bygninger og Street View i nettlesere med støtte for standarden. Foreløpig er det Chrome og Firefox som tilbyr mer eller mindre full støtte for WebGL. Andre nettlesere må fortsatt bruke en Flash-basert løsning for noe av dette innholdet.

Også den eksisterende Vega-motoren skal gjøres bedre med Opera 12, som en reserveløsning for maskiner med utdaterte eller problematiske grafikkort og drivere. Foreløpig tilbyr Opera 12 alpha bare maskinvareakselerert grafikk dersom pc-en har moderne grafikkmaskinvare med OpenGL-støtte og oppdaterte drivere. Men senere skal den også få støtte for DirectX og flere grafikkort.

Man kan se om pc-ens grafikkprosessor støttes ved å skrive «opera:gpu» i adressefeltet i Opera 12 alpha.

Den nye testversjonen inkluderer også Ragnarök, som er navnet på Opera implementering av HTML5 Parsing-algoritmen. Det loves også støtte CSS3 radial gradients.

Opera 12 alpha er også utstyrt med en forbedret utgave av JavaScript-motoren Carakan. Denne skal blant annet bruke noe mindre minne og ha støtte for ECMAScript 5.1. Opera Software lover at den kommende nettleseren vil bruke 30 prosent mindre minne enn tidligere versjoner når den viser websider med mye JavaScript.

Dessuten loves det at sikre websider vil laste omkring 40 prosent raskere enn før.

I brukergrensesnittet er det første og fremst én nyhet, som foreløpig bare fungerer i Windows- og Mac-utgavene. Til nå har Opera-brukerne kunnet benytte ferdiglagde «skins» for å gjøre nettleseren mer personlig. Med Opera 12 innfører Opera Software i tillegg noe de kaller for lettvektstemaer som man relativt enkelt kan lage selv om, uten å risikere å få brukergrensesnittet til å bryte sammen.

Mer informasjon og nedlastingslenker finnes på denne siden.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.