BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mye raskere JavaScript-motor i Chrome 10

«V8» får ny veivaksel.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. des. 2010 - 15:23

Med Chrome 8 lansert og Chrome 9 på vei over i betastadiet, har tiden kommet for Google til å gi de mest interesserte tilgang til en svært tidlig utgave av Chrome 10.

Det er ikke mange detaljer Google og Chromium-prosjektet har kunngjort om hvilke nyheter Chrome 10 vil tilby, bortsett fra en solid forbedring på JavaScript-siden.

«Crankshaft» er en ny kompileringsinfrastruktur for V8, JavaScript-motoren i Chrome. Denne skal kraftig kunne øke ytelsen til beregningsintensive JavaScript-applikasjoner ved hjelp av det Google kaller aggressive optimaliseringer. Selskapet lover at ytelsen ofte vil kunne dobles når Crankshaft tas i bruk.

«Crankshaft» betyr veivaksel Google fortsetter dermed å bruke forbrenningsterminologien som også V8 er navngitt etter.

I tester Google selv har gjort med selskapet V8 Benchmark Suite, leverer den Crankshaft-baserte utgaven av Chrome omtrent 50 prosent bedre resultatet enn Chrome uten denne nye infrastrukturen. Ifølge selskapet innebærer dette den største økningen i JavaScript-ytelse for Chrome siden nettleseren ble lansert i 2008. Chrome 9 ser ikke ut til å få særlig bedre JavaScript-ytelse enn dagens Chrome 8.

Google lover også at Crankshaft skal bidra til at oppstartstiden til websider og -applikasjoner med mye JavaScript, for eksempel GMail, reduseres med omtrent 12 prosent.

Begge deler oppnås ifølge Google ved at Crankshaft bruker adaptiv kompilering, som skal prioritere tung optimalisering av kode som ofte blir kjørt og å la være å bruke tid på å optimalisere kode som sjelden blir kjørt.

Ifølge Google vil dette i liten grad bidra til økt ytelse i ytelsestester og applikasjoner som kan fullføres på noen få millisekunder. Gevinsten skal derimot bli større desto mer arbeid en applikasjon må utføre.

Flere detaljer om hvordan V8 med Crankshaft fungerer, finnes i dette blogginnlegget.

    Les også:

Blogginnlegget inneholder også lenker for nedlasting av dev- og canary-utgavene av Chrome 10. Foreløpig er Crankshaft bare tilgjengelig for 32-bits Intel-arkitektur. Arbeidet med ARM- og 64-bits-arkitekturer skal ha startet.

Selv om Crankshaft nå er med i en tidlig utgave av Chrome 10, er det ikke gitt at den stabile utgaven av Chrome 10 vil inkludere Crankshaft. Google har som kjent en utgivelsessyklus for Chrome på seks uker, og ting som ikke blir ferdige i tide, kan bli forskjøvet med både én to versjoner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.