Mye raskere sidelasting med standard HTML

Opptil 30 prosent forbedring med bare små endringer, forteller Microsoft.

Mye raskere sidelasting med standard HTML
Nettsteder som følger HTML-spesifikasjonen og andre åpne webstandarder vil i mange tilfeller lastes raskere i IE9 og IE10 enn nettsteder tilpasset eldre utgaver av nettleseren. Bilde:

Microsofts kommende nettleser, Internet Explorer 10, støtter de åpne webstandardene bedre enn noe tidligere utgave av nettleseren. Samtidig som dette arbeidet har pågått, har selskapet blitt en ivrig tilhenger at innholdet på websider bør baseres på slike standarder. De aller fleste vil nok mene at dette er positivt. Ikke minst fordi kostnadene ved å utvikle websider reduseres betydelig når alle de moderne nettleserne behandler innholdet så godt som likt.

Men ifølge Microsoft er det en annen stor fordel ved å kunne bruke standard HTML og CSS, nemlig at websidene ofte vil laste raskere i nettleseren. Dette gjelder ikke minst i IE10.

I et blogginnlegg skriver Microsofts Justin Garrett at websider som kjøres i nettleserens «Standard Mode» i gjennomsnitt lastes 30 prosent raskere. Med tanke på at folks tålmodighet med å vente på lasting av websider er temmelig begrenset, kan en slik forbedring være avgjørende for om brukerne blir eller hopper videre til konkurrenten.

Bedre metoder

Nyere versjoner av Internet Explorer tilbyr flere ulike kompatibilitetsmodi for at nettsteder designet for eldre utgaver av nettleseren skal fungere i de nyere versjonene. Nå mener Microsoft tydeligvis at tiden har kommet for at nettsteder slutter å tilby nettsteder som er laget for å støtte gamle utgaver av IE. I stedet oppfordres nettsteder til å ta i bruk «feature detection» ved hjelp av åpen kildekode-løsningen Modernizr, som benyttes av flere av de største aktørene på nettet, inkludert Microsoft selv.

Websider kan ofte lastes langt raskere i IEs standardmodus enn i kompatibilitetsmodiene. Og ofte er det svært lite som skal til for å oppnå dette. Microsoft gjorde en test sammen med 50 store nettsteder som ikke har blitt vist i nettleserens standardmodus. Disse fikk i utgangspunktet beskjed om endre én eller to linjer (som inneholdt X-UA-Compatible-deklarasjonen eller «doctype»), slik at gjengivelsen av nettstedes tvinges til å skje i Standards Mode. Da ble for eksempel HP.com lastet 39 prosent raskere, mens UPS.com ble lastet 31 prosent raskere.

Biblioteker

Hos noen nettsteder kunne bruken av gamle JavaScript-biblioteker føre til redusert ytelse, mens ytelsen hos noen ble redusert på grunn av bruken av webkit-prefikser i kode som kun er beregnet for Safari og Chrome. Ytelsen i IE10 kunne ifølge Garrett forbedres når disse ble erstattet med alternative webstandarder.

Garrett forklarer at årsaken til disse forbedringene er at det først er i standardmodus at IE fullt ut kan utnytte webstandardene gjennom maskinvareakselerasjon og andre ytelsesforbedringer som har blitt gjort med den kommende utgaven.

I blogginnlegget nevner Garrett en rekke tiltak og verktøy som utviklere kan ta i bruk for å gjøre modernisere websidekoden og for å måle ytelsesforbedringene dette kan gi.

Les mer om: