BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mye raskere SSD

Samsung avduket kompakt racer.

Samsungs nyeste, PCIe-baserte SSD har flere svært attraktive egenskaper. Den er først og fremst beregnet for kompakte pc-er.
Samsungs nyeste, PCIe-baserte SSD har flere svært attraktive egenskaper. Den er først og fremst beregnet for kompakte pc-er. Bilde: Samsung Electronics
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. jan. 2015 - 09:22

Det fleste bærbare pc-er som er utstyrt med en SSD, bruker en enhet med standard 2,5 tommers formfaktor, en etter hvert ganske gammel standard uten særlige andre fordeler enn at enhetene lett kan byttes til eller fra en harddisk.

Det finnes dog alternativer, som ikke bare tar mye mindre plass, men som også er mye raskere. Formfaktoren M.2 krever omtrent 1/7 av plassen til en 2,5 tommers enhet. Den er koblet direkte til et PCI Express-grensesnitt i maskinen og bruker i mange tilfeller langt mindre strøm. Vekten er også betydelig lavere.

SSD-er i M.2-formfaktoren er ikke noe nytt, men denne uken avduket Samsung en M.2-basert SSD som i alle fall på papiret bringer SSD-basert lagring i bærbare pc-er til nye høyder.

Fart

Lese- og skrivehastighetene er to av områdene hvor SM951, som SSD-en kalles, gjør det svært godt. Dersom den er koblet til et PCI Express 2.0-grensesnitt, kan den lese og skrive sekvensielt med hastigheter på henholdsvis 1600 megabyte og 1350 megabyte per sekund. Ifølge Samsung er dette omtrent tre ganger raskere enn de nyeste SSD-ene med SATA-grensesnitt og omtrent 30 prosent raskere enn forgjengeren, XP941.

«Random» lese- og skrivehastigheter er oppgitt til henholdsvis 130.000 og 85.000 IOPS (I/O-operasjoner per sekund).

Men SM951 støtter også det mer moderne PCI Express 3.0-grensesnittet. Tilkoblet dette økes de sekvensielle lese- og skrivehastighetene til henholdsvis 2150 og 1550 megabyte per sekund.

Batterivennlig

Men PCI Express 3.0 åpner også for betydelig bedre energieffektivitet, 450 megabyte/s per watt for sekvensiell lesing og 250 megabyte/s for sekvensiell skriving. Dette skal være en forbedring per watt på omtrent 50 prosent sammenlignet med nevnte XP941.

Men det er ingen grunn til å nøye seg med dette. SM951 støtter også en ny laveffektsmodus som kalles for L1.2, som også er en del av PCI-SIG-standardene. I denne modusen blir alle høyhastighetskretser skrudd av så lenge pc-en er i hvile- eller dvalemodus. Dagens enheter hviler i en L1-modus som trekker omtrent 50 milliwatt. Med L1.2 reduseres dette til under 2 milliwatt.

Samsung har startet masseproduksjon av enheten, noe som betyr at den snart kan bli tilgjengelig i nye pc-er. Den leveres i med kapasitet i størrelsene 128, 256 og 512 gigabyte. Vekten skal være på omtrent seks gram.

Selskapet planlegger også utgaver med NVMe-grensesnitt (Non-Volatile Memory Express) som skal kunne levere enda høyere ytelse.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.