Mye synsbesvær ved dataskjermen

En spørreundersøkelse blant optikere tyder på at hver tredje nordmann plages av skjermarbeid.

En spørreundersøkelse blant optikere tyder på at hver tredje nordmann plages av skjermarbeid.

Norges Optikerforbund har gjennomført en «uformell spørreundersøkelse» blant sine medlemmer om syn og skjermarbeid. Optikerne ble bedt om å anslå hvor mange prosent av synsundersøkelsene de foretok hvor pasientens hovedproblem var knyttet til synsbesvær ved skjermarbeid. Etter 100 svar var gjennomsnittet 33,37 prosent – altså at hver tredje synsundersøkelse er knyttet til synsbesvær ved skjermarbeid.

Gitt at halvannen million nordmenn jobber foran en dataskjerm hele eller deler av arbeidsdagen, kan dette tyde på at skjermarbeid fører til plager hos 500.000 av oss.

– Resultatet er ikke overraskende. Vi vet at mellom 30 og 60 prosent av alle som arbeider foran en dataskjerm føler ubehag som svie i øynene og tretthet. Hvis du ikke gjør noe med plagene gir du deg selv unødvendige problemer, sier førsteamanuensis Gunnar Horgen ved Institutt for optometri ved Høgskolen i Buskerud i en tidligere pressemelding.

Horgen har drevet forskning innen helseplager knyttet til skjermarbeid i flere år og kjenner problematikken godt. Hans erfaring er at flatskjermer sliter mindre på øynene. Men de må stå i riktig høyde og stilles inn på riktig oppløsning.

– Feil innstilling kan gi uskarpe skjermer, som kan føre til slitne øyne. Det skal heller ikke være reflekser på skjermen. Når vi passerer 40 år, svekkes også evnen til å se klart på nært hold naturlig, sier Horgen.

Skjermen bør plasseres unna vinduslys og reflekser av sollys.

– Taklys som gir et jevnt og riktig fordelt lys er å foretrekke. Dette kan eventuelt kombineres med arbeidslys på kontorpulten. Arbeidsområdet skal ha sterkere belysning enn resten av rommet, sier Gunnar Horgen fra Norges Optikerforbund.

    Les også:

Til toppen