BEDRIFTSTEKNOLOGI

Myndighetene må lage telepolitikken - ikke Telenor

Teleselskapet Tele 2 mener det ikke er konkurranse i det norske telemarkedet. Dermed kan man bare glemme bredbåndsutbygging. Men dette kan unngås om myndigheten blir bedre til å regulere.

Sigvald Sveinbjørnsson
29. mai 2001 - 06:12

Telenor ASA har for mye makt, mener en samstemt bransje digitoday.no har tatt temperaturen på. De samme mener også at Telenor har et tilnærmet monopol på teletjenester, og hindrer effektivt andre aktører å etablere seg i en lønnsom verdikjede. Dette blir bekreftet av en analyse som Post- og teletilsynet offentliggjorde mandag.


- Det blir umulig å tilby nye tjenester hvis man ikke får inntekter. Det må være marginer, sier Markus Täkte, administrerende direktør i Tele 2 Norge AS i samtale med digitoday.no.

Bredbåndsutbyggingen setter han store spørsmålstegn ved. Regjeringen har som mål at alle husstander skal ha et markedsmessig godt tilbud om bredbånd innen 2004. Det vil si at alle som vil, selv om de bor i Hålandsdalen eller andre grisgrendte strøk, skal få et godt tilbud og mulighet. Skoler, bibliotek og andre offentlige institusjoner skal få et markedsmessig godt tilbud innen 2002.

- Det er klart at alle de nye aktørene som må inn på dette markedet ikke kan grave egne kabler og egen infrastruktur. Man må basere seg på eksisterende infrastruktur, fremholder Täkte.

- Her sitter Telenor med bukta og begge endene, sier Tele 2-sjefen. Han forteller at Telenor i dag plikter å gi andre tilgang til dette nettet, gjennom priser som i Teleloven er beskrevet som kostnadsorienterte priser.

Som digitoday.no har skrevet tidligere, mener Post- og teletilsynet at Telenor ikke har tatt kostnadsorienterte priser for leie av samband. Teleselskapet Enitel ASA har varslet søksmål på bakgrunn av dette, og kommer til å kreve mellom 25 og 30 millioner kroner med renter refundert av Telenor.

I april 2000 lanserte Telenor en såkalt operatør-aksess, det vil si at man inviterer andre til å koble seg på nettet og tilby ADSL via kobbernettet. Men dette mener Tele 2 ikke har vært et godt tilbud.

- Operatøraksess er fint det. Men hvorfor har ingen kastet seg over dette da?, spør Tele 2 sjefen.

Tele 2 mener at denne tjenesten er altfor dyr til at det lønner seg for aktører å koble seg på.

- Her har Telenor lagt seg på en annen type kostnadsorientering. Her har man tatt utgangspunkt i hvor mye det koster for en annen aktør å grave de samme kablene inn til sluttbruker. Ikke hvor mye det koster å bruke nettet, sier Täkte.

Tele 2 har til dags dato ikke valgt å tilby det nærmeste man kommer bredbånd, DSL, til sine kunder basert på Telenors kobber.

- Vi har ikke våget. Vi går relativt bredt ut i landet, ikke bare de store byene. Det vil si at vi må inn i 4.000 punkter på nettet, noe som er en meget stor investering. Og den er det ikke forretningsmessig grunnlag til å ta, sier Täkte.

Tele 2 mener at det de facto ikke er konkurranse i det norske telemarkedet, siden Telenor kontrollerer hele verdikjeden. Telenor gjør det lett for kommersielle aktører å komme seg inn langt oppe i verdikjeden, men vanskelig lengre nede.

- Dette gjør det vanskelig for oss, og de andre private aktørene, sier Täkte til digitoday.no. Da blir det nemlig ikke lett å tilrettelegge for nyskapning og innovasjon på produktene man tilbyr, siden alle grunnmaterialene er like, fremholder Täkte.

Tele 2 mener at Post- og teletilsynet må bli tilført mer midler, og få flere verktøy, slik at de i større grad kan kontrollere aktørene, særlig Telenor.

- Slik det er i dag er regelverket så komplisert at det er en nesten umulig jobb for Post- og teletilsynet å ilegge Telenor vedtak og følge disse opp, sier Tele 2 sjefen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.