BEDRIFTSTEKNOLOGI

Myndighetene søker utsettelse i Microsoft-saken

USAs justisdepartement vil ikke trekke sitt forslag om å bryte opp Microsoft i flere mindre selskaper, men ber likevel monopolrettssakens dommer, Thomas Penfield Jackson, om å vente med en endelig dom etter at Microsoft har lagt fram endringsforslag som "synes å være fornuftige".

2. juni 2000 - 09:30


Wall Street Journal
Les mer om bakgrunnen for Microsoft-saken:
Microsoft utsetter sin strategiske reorientering
Fastholder at Gates må velge mellom Windows og Office
Dommeren antyder at Microsoft bør deles i tre
Microsoft bør heller dømmes til samfunnstjeneste
Dramatisk før avgjørende runde i Microsoft-saken
Microsoft foreslår image-forbedrende straff
Apple-avhopper skal bedre Microsofts image
Slik ønsker Microsoft å straffes
Microsoft: - Urimelig regulering og et tilbakeslag for USAs økonomi
USA vil splitte Microsoft


Microsofts advokater ba tidligere i uken om en rekke endringer i det foreslåtte dekretet, fra mindre språklige grep som vil ha marginale konsekvenser for realitetene i saken, til endringer som vil gjøre det vesentlig lettere for Microsoft å akseptere enkelte tiltak.

Samtidig understreket Microsofts advokater nok en gang at myndighetenes foreslåtte straffetiltak uansett er "så ekstreme og ødeleggende" at de ikke vil overleve en runde i appelldomstolen.

Justisminister Janet Reno har foreslått å dele opp Microsoft i to; én del basert på operativsystemet Windows, mens den andre virksomheten får kontrollen over Microsofts dominerende kontorprogramvare (Office-programmene) og Internett-produkter.

Alle tegn tyder på at dommer Thomas Penfield Jackson faktisk vil foreslå en oppsplitting, men det er en beslutning som i så fall vil bli umiddelbart anket av Microsoft, skal en tro tidligere uttalelser fra selskapets ledelse. En behandling i appelldomstolen vil ta tid, sannsynligvis godt over ett år. Dommeren kan imidlertid også ilegge Microsoft foreløpige restriksjoner som gjelder i appellperioden, noe som kan vise seg svært vanskelig for Microsofts advokater å styre klar av.

Dommeren sa også at han vil imøtese et forslag fra myndighetene om å ta appellsaken direkte til Høyesterett, noe som er tillatt i store antitrustsaker. Dette er imidlertid en beslutning som til syvende og sist tilligger riksadvokaten å ta, ikke de regulerende konkurransemyndighetene eller justisdepartementet.

Microsoft-gründer og selskapets styreformann og strategisjef, Bill Gates, sier Microsofts overordnede strategi nå er å tilpasse all sin programvare til Internett. Ifølge Gates er den nye strategien helt verdiløs ("it will be doomed") dersom Microsoft splittes opp i to eller flere mindre selskaper.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.