JUSS OG SAMFUNN

Myndighetene vraket ikke-kommersielt leksikontilbud

KUF har nedsatt en komité, ledet av Jon Bing, til å vurdere tre av de fire anbudene som har kommet inn. Det fjerde anbudet, fra en ansatt ved Universitetet i Bergen, ble underkjent.

Therese Werenskiold
31. aug. 2001 - 14:03

Kirke-, utdannings og forskingsdepartementet har nedsatt ned en hurtigarbeidende komité for å sikre best mulig evaluering av de tre anbudene som har kommet inn på utvikling av en nasjonal kunnskapsbase, skriver departementet i en pressemelding i dag.

Komitéen, som ledes av jusprofessor Jon Bing (bildet), skal jobbe raskt, og levere en innstilling til Kulturdepartementet 7. september.

Kulturdepartementet utlyste anbudskonkurransen den 22. juni.

I Kulturdepartementets pressemelding fra 22. august står det at det er mottatt fire anbud. Les: Universitetsansatt la inn eget anbud på nettleksikon.

På grunn av formelle feil er ett av tilbudene avvist, skriver departementet videre. Dette gjelder "Norgeslexi" som var sendt i navnet til Institutt for sammenliknende politikk i Bergen.

Det var en ansatt ved universitetet, Stein Ugelvik Larsen (bildet), som selv leverte anbudet - på universitetets brevpapir. Les mer: Gjør opprør mot kommersielt nettleksikon.


- Kulturdepartementet fikk en henvendelse fra universitetsdirektøren der det ble understreket at Institutt for sammenliknende politikk (Sampol) ikke stod bak anbudet, forteller Avdelingsdirektør i KUF, Espen Aasen, til digi.no.

Sampol var heller ikke klar over at Ugelviks anbud var levert inn før digi.no ringte.

Grunnen til at anbudet ble avvist er, ifølge Aasen, at det ikke oppfyller krav som er stilt i anbudsgrunnlaget. Eksempelvis gjelder dette foretaksregistrering og skatte- og MVA-attest.

De fire anbudene som ble sendt inn til Kulturdepartementet kom fra mediealliansen rundt Cappelen, Kunnskapsforlaget samt Ementor og Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen.

- Burde dere ikke sjekket at de fire anbudene som kom inn tilfredsstilte disse kravene på forhånd?

- Det er en vurdering som ble foretatt av Kulturdepartementet, men det er ikke uvanlig å være rask i offentliggjøringen av hvem som har levert inn anbud, sier Aasen og legger til at dette er en sak med stor offentlig interesse.

- Det er ikke da naturlig å ta stilling til om et av anbudene er fra en atypisk anbudsgiver eller ikke, sier han.

Evalueringskomitéen består, i tillegg til Jon Bing, av Espen Angermo (lektor ved Nesodden Videregående Skole), Frode Bakken (leder av Norsk bibliotekforening), Espen Børset (førstekonsulent i Nærings- og handelsdepartementet) og Johanne Kierulf (rådgiver ved Riksbibliotektjenesten).

Disse vil nå vurdere krav og innhold. Aasen påpeker at komitéen ikke er satt til å vurdere viktigheten av at Kunnskapsforlaget opprettholder sitt store norske leksikon på nett, eller forlagets økonomiske situasjon generelt.

Regjeringen vil ta endelig stilling til videre oppfølging av saken etter at evalueringskomiteen har levert sin innstilling neste fredag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.